• Načítám...
>

V Česku je možné pozorovat Neandertálskou kometu

  • 26. ledna 2023,
  • 17:25,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Noční oblohu brázdí Neandrtálská kometa a od poloviny ledna ji mohou pozorovat i lidé v Česku. Češi ji mohou nejlépe pozorovat na přelomu ledna a února.

Reklama

Noční oblohu brázdí Neandrtálská kometa a od poloviny ledna ji mohou pozorovat i lidé v Česku. Padající kus ledu si své jméno vysloužil tím, že se ke Slunci a k Zemi přiblížil naposledy asi před 47 500 lety. Češi ji mohou nejlépe pozorovat na přelomu ledna a února. Spatřit ji navíc někteří mohou i pouhým okem.

"Lidé s perfektním zrakem ve skvělých pozorovacích podmínkách by ji opravdu mohli na obloze spatřit. Opravdu jasná kometa, kterou můžeme krásně spatřit na obloze, tak ta přilétává jednou, maximálně dvakrát za lidský život," řekla Lenka Trojanová - odborná pracovnice Planetária.

Lidé z města si ale kometu bez pomoci přístroje pravděpodobně neprohlédnou. V zastavěných aglomeracích tomu brání světelné znečištění. K pozorování komety ale ve vhodnou dobu a na správném místě postačí i malý dalekohled.

"Minimálně triedr, takový obyčejný myslivecký dalekohled, ale je to docela jasná kometa, stojí za to si ji zkusit na obloze vyhledat, na přelomu ledna a února bude ke spatření v druhé půlce noci vysoko na obloze," řekla Lenka Trojanová - odborná pracovnice Planetária.

Nejlepší pozorování jakýchkoli hvězd je obecně na horách, vysoko nad mraky. Pokud jste ale z města, vyrazte alespoň za jeho hranice.

"Protože světla lamp svítí nahoru na oblohu a přesvětlují tu oblohu. A ty slabé objekty právě nejsou dobře viditelné, takže co nejvíce do tmy, co nejvíce vysoko, abychom byli aspoň nad tím nejvíce zaprášeným vzduchem, počkat si možná na oranžový západ slunce, oranžový západ slunce značí, že je čistý vzduch a čistý vzduch je dobře průhledný," řekla Lenka Trojanová - odborná pracovnice Planetária.

Pokud se rozhodnete pozorovat kometu na přelomu ledna a února, kdy bude nejvíce zářit, orientujte se na noční obloze podle malého vozu. Právě v jeho blízkosti se totiž Neandrtálská kometa bude v té době vyskytovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu