• Načítám...
>

CAMP láká Pražany na výstavu o bydlení v metropoli

  • 31. ledna 2023,
  • 8:08,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V Centru architektury a městského plánování je k vidění nová výstava. Za cíl si klade návštěvníkům srozumitelně představit problematiku pražského bydlení.

Reklama

Kolik je v Praze volných bytů, kolik se jich staví nebo o kolik stoupla jejich cena v posledních letech. Informace, které se dozví návštěvníci nové výstavy "Praha zítra? Byty a domy" v Centru architektury a městského plánování. 

"Je to opravdu o bytech, o domech, takže velice analyticky přicházíme na to, kde lidé bydlí, kde se staví, jak se změnily ceny nemovitostí, jak se nám třeba daří oproti Vídni, Mnichovu nebo Berlínu," řekl Štěpán Bärtl - vedoucí CAMP hl. m. Prahy.

Hlavním cílem výstavy je tedy získat základní údaje o tom, jak si bydlení v Praze stojí a jaké jsou jeho základní problémy. 

"Vycházíme z dat Českého statistického úřadu a z dat Institutu plánování a rozvoje a máme spoustu grafů, statistik, dat," řekl Štěpán Bärtl - vedoucí CAMP hl. m. Prahy.

Ty se expozice snaží představit srozumitelně i na hmatatelných příkladech, aby je návštěvník snadno pochopil a získal konkrétní představu.

Osm metrů čtverečních, to je rozloha nejmenšího bytu v Praze. A jen pro představu to je stejná velikost, jakou má i tento gauč. 

"To samé je takový koberec, který jsme k tomu nechali vytvořit, aby bylo vidět, co všechno do toho osmimetrového bytu musíte dát a je to opravdu obtížné," řekl Štěpán Bärtl - vedoucí CAMP hl. m. Prahy.

Prostřednictvím velkoplošné projekce pak výstava popisuje také příčiny toho, proč má hlavní město Česka v otázce bydlení k ideálnímu stavu ještě daleko.

"Ukazujeme třeba to, že máme tři druhy výstavby. Je to soukromá developerská výstavba, pak obecní a pak nějaká jiná, což jsou různá družstva, BAUGROUP a tak dále. Osmdesát procent veškeré výstavby je ta developerská, vždy to tak bylo a vždy to tak bude. Město by mělo stavět, ale vždy to bude méně, než ten soukromý sektor," řekl Štěpán Bärtl - vedoucí CAMP hl. m. Prahy.

V expozici nechybí ani pohyblivé grafy, které zobrazují, jak se v letech vyvíjela cena za metr čtvereční.

"Což je samozřejmě trochu smutný graf, protože ta cena jde samozřejmě nahoru a je to v paritě s tím, jakou má člověk kupní sílu, takže na to se můžeme podívat, případně na vývoj cen nemovitostí v Praze versus třeba v okolních regionech," řekl Štěpán Bärtl - vedoucí CAMP hl. m. Prahy.

Výstava "Praha zítra? Byty a domy" u Palackého náměstí  v Centru architektury a městského plánování potrvá až do konce dubna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu