• Načítám...
>

Uměleckoprůmyslové museum předvádí Plejádu skla

  • 30. ledna 2023,
  • 12:36,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Expozice Plejáda skla 1946 - 2019 představuje část světově proslulé sbírky skla Uměleckoprůmyslového muzea v Praze z druhé poloviny 20. a začátku 21. století. Výběr klíčových děl z různých desetiletí doprovází vysvětlující chronologické texty včetně výroků slavných představitelů sklářské scény.

Reklama

Expozice s příznačným názvem Plejáda skla 1946 - 2019 na půdě Uměleckoprůmyslového muzea návštěvníkům názorně přibližuje, čím a v jaké době tyto exkluzivní práce iniciovaly vývoj autorského skla ve světě. Všechna díla, jež budou moci návštěvníci obdivovat, vznikla mnohdy před desítkami let, ale nestárnou, jsou stále esteticky současná, nápaditá v koncepci, objevná v použité technologii i provedení.

"Všechny ty exponáty jsou z našich sbírek, ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea a setkáme se tady s nejznámějšími jmény od té nejstarší poválečné generace. Výstava je dlouhodobá, bude určitě celý tento rok. Máme k výstavě programy i pro dospělé i pro děti. Pro dospělé komentované prohlídky, pro děti výtvarné dílny. Já myslím, že si tady přijde na své každý," řekla Radka Potměšilová, tisková mluvčí UPM.

Jak již bylo zmíněno, výstava vyzdvihuje významné osobnosti spojené s historií českého autorského skla od profesora Josefa Kaplického, Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové, Vladimíra Kopeckého, Václava Cíglera po René Roubíčka, kteří vychovali desítky talentovaných následovníků.

"V souvislosti s touto výstavou jsme do sbírek získali několik nových exponátů a jedna z nich je Myslitel Martina Janeckého. Martin Janecký je světově proslulý sklář, je poměrně mladý, je to čtyřicátník, ale studoval v Americe a pracuje neuvěřitelnou technikou, kdy vytváří takové skleněné objekty, sochy a portréty metodou foukání. Dalším úžasným exponátem, který jsme získali v souvislosti s touto výstavou, je dílo Stanislava Libenského. My tady máme mnoho skleněných exponátů z dílny Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové, ale tento konkrétní není skleněný, je to malba, kterou Stanislav Libenský vytvořil ve svém ateliéru a je to návrh okna do Svatovítské katedrály v poměru 1:1," řekla Radka Potměšilová, tisková mluvčí UPM. 

Výstava je uspořádána chronologicky a poskytuje komplexní přehled o vývoji a stěžejních tvůrcích českého autorského skla. Svým výtvarným řešením se expozice inspiruje druhým významem slova Plejády, což je otevřená hvězdokupa v souhvězdí Býka. Podobně jako na obloze je v prostoru umístěno 8 bílých pyramid, každá z nich pak obsahuje hvězdné exponáty z určitého časového období.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu