• Načítám...
>

Národní galerie Praha dopřává architekturu všem

  • 31. ledna 2023,
  • 13:17,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Nová sbírková expozice 1956 ⁠– ⁠1989: Architektura všem se zaměří na architekturu a životní styl v Československu mezi lety 1956 a 1989. Životní styl představí jako fenomén, ve kterém se protínají každodenní zkušenosti a prožitky s architekturou a designem jako tvůrčími disciplínami.

Reklama

Nová stálá expozice 1956 až 1989: Architektura všem ve Veletržním paláci se zaměřuje na architekturu a životní styl v Československu daného období. Věnuje se tématům bydlení, pokroku technologií a komunikace či nárůstu služeb a spotřeby. Jeden z oddílů připomene i československou účast na světové výstavě Expo 1958.

"My jsme měli možnost otevřít po tříleté práci stálou expozici architektury, která prezentuje především tedy plány z Národní galerie, ale i některé zápůjčky od významných českých muzeí a sbírek architektury. Jedná se o přehlídku 40 nejzajímavějších staveb, které vznikly v druhé polovině 20. století," řekla Helena Huber-Doudová, kurátorka Národní galerie Praha.

Výstava prezentuje významná díla autorů a autorek, jako jsou Václav Aulický, František Cubr, Karel Prager, Alena Šrámková, doplněná o fotografie a filmy z Národního filmového archivu i dobové publikace.

"Má za cíl představit nejen architekturu jako stavební umění, ale zároveň chceme zahrnout i design a životní styl do toho pojmu architektury, tak abychom mohli prezentovat i nábytek nebo například křesla nebo sklo a všechny nejrůznější oblasti, které souvisí s životním stylem. Nacházíme se před skleněnou plastikou Reného Roubíčka, kterou on vytvořil pro Expo 1958. Na tomto Expu v Bruselu československá reprezentace získala zlatou medaili a byl prezentován umělecký a průmyslový potenciál Země," řekla Helena Huber-Doudová, kurátorka Národní galerie Praha.

Z Veletržního paláce pro televizi Praha Veronika Kuželková.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu