• Načítám...
>

Kraj vyzval k opravám železničních mostů

  • 31. ledna 2023,
  • 21:29,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Situace kolem železničních mostů v Braníku a pod Vyšehradem v Praze hrozí dopravním kolapsem. Podle Středočeského kraje je třeba ihned konat. Zástupci kraje, dopravců i hlavního města proto zaslali výzvu Ministerstvu dopravy a Správě železnic.

Reklama

Zástupci Středočeského kraje, hlavního města Prahy, organizátorů veřejné dopravy, dopravců i dalších odborníků vyzvali Ministerstvo dopravy a Správu železnic k rychlému jednání kolem železničních mostů v Braníku a pod Vyšehradem. Oba mosty čeká v budoucnu rekonstrukce, podle signatářů výzvy je ale nutné zahájení stavebních prací urychlit.

"Ta výzva se týká toho, že v současné době je ve velmi špatném technickém stavu Výtoňský most, kde byla snížena kategorie na C2, což znamená, že vlaky mohou jet maximálně 20 kilometrů v hodině, je omezena jejich tonáž, nesmí se potkávat, což znamená dramatické snížení kapacity Výtoňského mostu a do toho se chystá rekonstrukce mostu Branického. Pokud by se nám náhodou sešlo vyloučení provozu na Výtoňském mostě s vyloučením provozu na Branickém mostě, tak to bude znamenat úplně ochromení dopravy v celém jihozápadním sektoru Prahy," řekl Petr Borecký (STAN), náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Praha by se tak stala neprůjezdnou jak pro osobní, tak i nákladní železniční dopravu. To by znamenalo například zrušení linky S7, což by mělo fatální dopad na dopravní obslužnost celého regionu. Podle slov středočeského radního pro dopravu je tak potřeba začít co nejdříve s rekonstrukcí Branického mostu.

"Jde do výběrového řízení, nebude dáváno pouze jako kritérium cena, ale zároveň i čas a rychlost provedení opravy a druhou součástí té výzvy je, aby se řešil stav mostu Výtoňského, kde je potřeba přestat už diskutovat o tom, jestli budeme chránit nebo nebudeme chránit technickou památku, ale skutečně máme existující projekt a postavíme nový most," řekl Petr Borecký (STAN), náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Novou podobu Výtoňského mostu představila Správa železnic před několika dny. Nově by měl most být tříkolejný a přibude zastávka na Výtoni. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu