• Načítám...
>

Karlštejn v zimě nabízí postel i DNA Karla IV.

  • 7. února 2023,
  • 9:01,
  • PRAHA,
  • Ladislav Jakub

Vedle Prahy nebo Českého Krumlova patří k nejnavštěvovanějším místům v České republice a jako jeden z málo hradů a zámků přes zimu vůbec nezavírá. Středočeský hrad Karlštejn nabízí v těchto dnech speciální zimní prohlídky. Uvidíte soukromou rezidenci českého krále a římského císaře Karla IV., ale také královské reprezentační komnaty a dokonce i svatováclavskou korunu. Karlštejn má do konce února otevřeno vždy od pátku do neděle.

Reklama

Pokud nemáte rádi davy a přivítáte větší soukromí, vydejte se na hrad Karlštejn u Berouna během února. Funguje tu sice jen jeden prohlídkový okruh, ale ten rozhodně stojí za to. Navštívíte komnaty, kde císař a král Karel IV. přespával a také místa, kde přijímal návštěvy. 

"V té zimě je to poměrně jednoduché, protože my žádná zásadní omezení nemáme, ta skupina má pořád maximálně 45 osob, ale dlužno říci, že právě v tom zimním období je ta kapacita velmi málo naplněna. Zřídka se stane, že je ta skupina vyprodaná," řekl Lukáš Kunst, kastelán Státního hradu Karlštejn.

Součástí ložnice Karla IV. byla kaple svatého Václava a v ní jedna velká vzácnost - cestovní oltář od italského malíře Tomáše z Modenny z 50. let 14. století. 

"Toho se stoprocentně dotýkal sám Karel IV., takže s trochou nadsázky můžeme říci, že kdybychom chtěli získat Karlovu DNA, tak tady by se nám to možná podařilo," řekl Lukáš Kunst, kastelán Státního hradu Karlštejn.

Ale pojďme také do míst, kam mířily za Karlem IV. návštěvy. I když mnoho jich nebylo, protože Karlštejn byl postaven hlavně jako letní rezidence určená pro odpočinek. 

"Jsme v sále, který byl už ve 14. století tím nejreprezentativnějším. Je to sál předků, ale bohužel ta původní výzdoba, která spočívá ve freskách představující předky Karlovy ze strany matky a ze strany otce, Lucemburků a Přemyslovců, vzala za své v 16. století. My jsme ji pak v 90. letech trochu rehabilitovali, abychom alespoň naznačili tu funkci touto kolekcí, největší galerií Přemyslovců u nás, která je ze 16. století," řekl Lukáš Kunst, kastelán Státního hradu Karlštejn.

A hned vedle je hodovní síň určená pro pohoštění hostů. 

"Vrcholem té západní prohlídkové trasy je tato klenotnice a klenotnice proto, že je tady jeden ze symbolů české státnosti - česká Svatováclavská koruna. Ta tady byla umístěna až za Zikmunda Lucemburského - až za jeho syna, ale protože Karlštejn je symbolem české státnosti, česká Svatováclavská koruna tady po dobu 200 let uložena byla, tak si ji mohou dnes návštěvníci na Karlštejně prohlédnout," řekl Lukáš Kunst, kastelán Státního hradu Karlštejn.

Na stěnách jsou kopie obrazů mistra Theodorika. Originály leží o dvě patra výš a jednu věž dál, v kapli svatého Kříže. Ta je ale přístupná až v hlavní sezoně. Pokud jste náročnější, určitě se na Karlštejn vydejte od jara do podzimu. To mají otevřeno od úterý do neděle. 

Během hlavní sezóny jsou tady na Karlštejně na Berounsku k dispozici tři základní prohlídkové okruhy. A k nim navíc si můžete vybrat i dalších několik mimořádných okruhů.

"Ty okruhy jsou tady základní tři, císařská rezidence Karla IV., tam projde každoročně nejvíce turistů, pak jsou ty posvátné prostory karlštejnské hradní kaple, svatyně, jejichž součástí je kostel Nanebevzetí Panny Marie, kaple sv. Kateřiny, kaple sv. Kříže," řekl Lukáš Kunst, kastelán Státního hradu Karlštejn.

 A v neposlední řadě existuje ještě doplňková trasa pro rodiny s dětmi a třeba i s  vyhlídkou z velké věže. Samotný kastelán pak nabízí i soukromé prohlídky s rautem. Zkrátka leckteré hrady i zámky mají Karlštejnu co závidět. A také vědí, jak z nevýhody udělat vlastně výhodu. Víte, proč jsou zámky a hrady na zimu většinou zavřené? 

"V zimních měsících je velký problém se vzdušnou vlhkostí. A to je třeba jeden z důvodů, proč většina hradů a zámků nemůže být tak jednoduše otevřena. Na Karlštejně máme takovou jednodušší variantu, protože nemáme tolik kulturního mobiliáře, který by byl tak zásadně citlivý," řekl Lukáš Kunst, kastelán Státního hradu Karlštejn.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu