• Načítám...
>

Studenti a historici srovnávali rok 1968 a válku na Ukrajině

  • 7. února 2023,
  • 7:41,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Studenti, historici a pamětníci srovnávali rok 1968 a válku na Ukrajině na konferenci na smíchovské střední průmyslové škole. Cílem bylo přivést mladé lidi k úvahám nad podobnostmi, ale i rozdíly mezi okupací Československa v roce 1968 a současnou ruskou agresí proti Ukrajině.

Reklama

Zvýšit povědomí mladých lidí o poměrně nedávné historii a přivést je k úvahám nad možnými podobnostmi, ale i rozdíly mezi okupací Československa v roce 1968 a současnou ruskou agresí proti Ukrajině. To bylo cílem studentské konference s názvem ,,Jdi domů, Ivane". Tu uspořádali studenti smíchovské střední průmyslové školy spolu s Muzeem paměti 20. století. Během konference se na podiu vystřídali historici, pamětníci i studenti.

"Já konkrétně jsem se snažil nějak vylíčit paralely mezi invazí na Ukrajinu a rokem 1968 a okupací Československa. Oba dva ty státy se nějak snažily o nějakou samostatnost a naopak se snaží více orientovat na západ nebo nějaké demokratické hodnoty," řekl Martin Kolesnikov - student SSPŠ a gymnázium.

Vystoupení studentů, kteří tak měli možnost prezentovat vlastní pohled na nedávnou historii a případné podobnosti s aktuálním děním na Ukrajině, ale předcházely přednášky historiků i vyprávění pamětníků. Ti popsali vlastní zkušenost s komunistickým režimem. O svůj příběh se pak se studenty podělil i ředitel smíchovské střední školy.

"Mého otce donutili jít k volbám, kam nikdy nechodil, protože mu dali nůž na krk a řekli, že jestli nepůjde k volbám, tak já a moji bratři se nedostaneme na střední školu. Můj otec tedy k těm volbám šel a když se z těch voleb vrátil domů, tak tam plakal. Pro mě to byl hrozný zážitek, který si v sobě nesu doteď," řekl Radko Sáblík - ředitel SSPŠ a gymnázium.

Konference si mimo jiné kladla za cíl také pomoci mladým lidem zorientovat se v mediálním prostředí, kde se často prolínají pravdivá fakta s dezinformacemi nebo cílenou propagandou. Do projektu se proto významně zapojilo Muzeum paměti 20. století. Právě to na akci zprostředkovalo historiky i pamětníky.

"Potřebujeme, aby i mladá generace měla jakýsi vlastní vztah k historii, to je jedna rovina, druhá rovina je samozřejmě aktualizace toho historického dění, potažmo nějakých paralel se současným děním a se současným vývojem," řekl Jan Kalous - ředitel Muzea paměti XX. století.

"Je strašně důležité, aby si ti studenti uvědomili, že ta demokracie, ve které žijí, není samozřejmost, že o tu demokracii mohou velmi rychle přijít a pak si jí budou velmi těžko vybojovávat zpět, protože proti nim bude stát celá mašinérie státní moci, silové složky a pak už nebude jednoduché tu demokracii získat zpět," řekl Radko Sáblík - ředitel SSPŠ a gymnázium.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu