• Načítám...
>

V Zoo Praha se narodilo mládě luskouna. Je první v Evropě

  • 21. února 2023,
  • 8:34,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražské zoo se jako první v Evropě podařilo přivést na svět zdravé mládě luskouna krátkoocasého. Mezi překupníky a na nelegálních internetových aukcích patří tohle zvláštní zvířátko k nejžádanějšímu zboží na světě.

Reklama

Šupinaté tělo, protáhlý čumák a oči jako černé korálky. Řeč je o kriticky ohroženém druhu luskouna krátkoocasého. Savce, jehož domovem je původně Asie, Čína a Tchaj-wan, se roky nedařilo v zajetí rozmnožit. V Evropě se to vůbec prvním chovatelům podařilo v pražské zoo. Mládě luskouna tady přišlo na svět začátkem letošního února.

"Především tedy problém spočíval v potravě, Oni se živí termity a dalším hmyzem a na rozdíl třeba od mravenečníků, kde není problém jim připravit náhradní potravu, u těch luskounů to ohromný problém byl," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Zvíře připomínající malou šišku o váze něco přes 130 gramů přivedl na svět pár, který se do zahrady dostal loni v dubnu z Tchaj-wanu. Úspěch je to především proto, že pražská zoo je jednou ze dvou zahrad v Evropě, která náročný chov luskounů úspěšně provozuje a aktuálně také vůbec první, kde se mládě připomínající malou šišku narodilo. Přes to ale ředitel zoo Miroslav Bobek zatím nadšení spíše klidní.

"Ještě není vyhráno, ona matka neměla podle všeho dost mateřského mléka, takže to mládě vůbec nepřibíralo, začali jsme s umělým přikrmováním, nejprve dvakrát denně ráno a večer, potom dokonce třikrát denně, ale teď už se zdá, že se ta situace zlepšuje, stabilizuje, znovu se to mládě krmí uměle jen dvakrát a jinak je pořád u té matky a zdá se, že už přibírá," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Běžně si luskouny návštěvníci pražské zoo mohou prohlédnout v expozici Indonéské džungle. Na malou luskouní holčičku, které chovatelé pracovně přezdívají "šištička", si ale veřejnost ještě chvilku počká.

"Ta expozice je teď zakrytá, aby matka s tím mládětem měla klid, čili zatím to mládě pro veřejnost vidět není a až se rozhodneme to odkrýt, až budeme mít pocit, že už vše funguje dobře, tak budeme informovat," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Luskouni se se svým šupinatým tělem zařadili na první příčku nejpašovanějších savců na světě a jejich počty ve volné přírodě rychle klesají. Jen za poslední dekádu bylo podle serveru Traffic, který se zabývá nelegálním obchodem se zvířaty, upytlačeno kolem milionu luskounů. Pokud by se Zoo Praha podařilo odchovat luskouní mládě do dospělosti, měla by tak už tři exempláře tohoto kriticky ohroženého druhu savce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu