• Načítám...
>

Výstava Tima Burtona se zastavila v Praze

  • 14. května 2024,
  • 9:44,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Americký režisér a výtvarník Tim Burton patří mezi výrazné tvůrce, jehož filmy z hlavy jen tak nedostanete, a to díky charakteristickému výtvarnému stylu a osobitému pojetí. Ať už jde o jeho pohádkověji laděné příběhy, jako je například Velká ryba nebo Karlík a továrna na čokoládu nebo hororovejší počiny, jako Mrtvá nevěsta nebo Ospalá díra, vždy klade důraz na výtvarnou stránku. Často v nich hrají důležitou roli loutky nebo nejrůznější figuríny. Jeho tvorbu si nyní můžete prohlédnout na výstavě Tim Burton: Návraty, a to v Obecním domě. Koná se až do 30. září.

Reklama

Celosvětově úspěšná výstava Tim Burton: Návraty, prezentující tvorbu tohoto amerického filmaře a výtvarníka, se své zastávky dočkala i v Praze. Zatímco deset let ji mohli návštěvníci obdivovat na několika kontinentech, nyní svůj dočasný azyl našla v Obecním domě, v našem hlavním městě. A určitě je se na co se dívat.

"Od různých skic k jeho filmům, nerealizovaných projektů až po loutky, které jsou přímo z jeho filmů. Výstava potom jede do Londýna a po deseti letech končí," konkretizuje Dagmar Skůpová, pořadatelská agentura Art Movement.

Návštěvníci se mohou těšit na loutky z autorových nejznámějších filmů, jako jsou Mrtvá nevěsta, Karlík a továrna na čokoládu, Ukradené Vánoce nebo Mars útočí! 

"Jsou tu věci, které vůbec nejsou známé. Například tady v tomto sále vidíme věci, které nebyly realizované. Takže to je taková jakoby skrytá část jeho tvorby. A to je určitě něco, co by mohlo lidi, kteří znají jen filmy, zajímat," upozorňuje Dagmar Skůpová, pořadatelská agentura Art Movement.

Výstava představuje kurátorský výběr toho nejzajímavějšího z tvorby Tima Burtona.

"Jsou to vlastně věci, které už částečně viděli návštěvníci na pražské výstavě v roce 2014, obohacené o věci z filmů, které mezitím natočil. Například Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti a další," doplňuje Dagmar Skůpová, pořadatelská agentura Art Movement.

Specifikem české výstavy je místnost s několika kulovitými předměty. Nejde ale o zeměkoule, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale jsou to oči. Právě velké vypoulené oči jsou charakteristickým rysem mnoha postaviček Tima Burtona. Tyto oči v sobě mají několik kukátek, kterými lze nahlédnout dovnitř a tam je možné vidět kulisy z vybraných režisérových filmů. Na výstavě je toho k vidění ale mnohem víc, takže pokud jste fandové režiséra Tima Burtona a nebo máte jenom rádi umění, máte jedinečnou příležitost, a to až do 30 září. Pak se přesouvá do Londýna, kde svou pouť zakončí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu