• Načítám...
>

V Domě U Černé Matky Boží ožívá český kubismus

  • 20. února 2023,
  • 9:45,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Vrcholné dílo české kubistické architektury. Dům U Černé Matky Boží byl vystavěn v letech 1911–1912 podle návrhu českého architekta Josefa Gočára. Nachází se na Starém Městě mezi Celetnou ulicí a Ovocným trhem. Název pochází od barokní sošky, která je umístěna na jeho nároží. Budova se po celkové rekonstrukci stala sídlem stálé expozice českého kubismu.

Reklama

V první pražské kubistické stavbě architekta Josefa Gočára z roku 1912 - V Domě U Černé Matky Boží čeká návštěvníky expozice Uměleckoprůmyslového musea v Praze - Český kubismus.

"Je to především nábytek, keramika, různé předměty denní potřeby, ale zároveň ta expozice představuje kubismus jako styl, který jedině v Čechách na rozdíl od zahraničí, kde se projevil hlavně v malířství, tak v Čechách se přelil do všech oblastí umění a také do architektury, jak je vidět z Domu U Černé Matky Boží. Takže v expozici je i významná část věnovaná kubistické architektuře v Praze a Čechách, realizovaným projektům i nerealizovaným a dokonce si tady můžete vzít mapku a v Praze všechny ty kubistické objekty podle ní obejít," řekla Radka Potměšilová, tisková mluvčí UPM.

Vystavené soubory i solitérní kusy nábytku spolu s interiérovými doplňky z keramiky, skla a kovů reprezentují průřez realizacemi nejvýznamnějších autorů kubismu. Zastoupeni jsou přední architekti a designéři, jako jsou Pavel Janák, Josef Gočár, Josef Chochol, Vlastislav Hofman, Otakar Novotný či František Kysela. 

"My jsme získali sbírku Nadace českého kubismu, která byla uložená v zámku v Libodřicích a díky velkorysé dotaci Ministerstva kultury jsme jí mohli zakoupit do našich sbírek. Je to nábytek, keramika, různé užitné předměty, teď to pomalu přebíráme, starají se o to naši restaurátoři a počítáme s tím, že určitě část té sbírky ještě tady v Domě U Černé Matky Boží vystavíme," řekla Radka Potměšilová, tisková mluvčí UPM.

Dům U Černé Matky Boží navrhl tehdy jednatřicetiletý Gočár pro stavitele Josefa Herbsta jako obchodní dům. Charakteristické kubistické tvarosloví rozvinul architekt zejména na vstupním portálu, střešních vikýřích, kovaných mřížích vstupu a schodišťovém zábradlí. Plastika Černé Matky Boží ze 17. století, která dala stavbě jméno, byla přenesena z původní zástavby a zakomponována do severovýchodního nároží.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu