• Načítám...
>

Funkcionalistický skvost na Břevnově je otevřený lidem

  • 10. března 2023,
  • 21:12,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Na pražském Břevnově v Praze 6 stojí dnes už téměř zapomenutý funkcionalistický skvost. Na konci 20. let minulého století ho postavil špičkový český architekt Otto Rothmayer, žák slavného architekta Josipa Plečnika. Spolupracovali na mnoha projektech, mimo jiné i na dostavbě Pražského hradu. Vila je dnes zakonzervována do stylu 50. let a je zpřístupněná i veřejnosti.

Reklama

Funkcionalistická Rothmayerova vila není příliš známá. Ukrývá se uprostřed okolní zástavby na pražském Břevnově a kdo ji nezná, nejspíš by okolo ní prošel bez povšimnutí. Přitom se jedná o významnou architektonickou stavbu, vilu, ve které žil architekt Otto Rothmayer, který se spolu se slavným architektem Josipem Plečnikem podílel na dostavbě Pražského hradu.

"V tomto domě se vytvářely první prostorové koncepce Pražského hradu, prvního až třetího nádvoří, známe sloupovou síň Pražského hradu, vstupy do Španělského sálu nebo krásné schodiště, protože to je nové schodiště, které loučí Starý královský palác s Tereziánským křídlem," řekla Mária Szadkowska - vedoucí Centra památek, Muzea hl. m. Prahy.

Dvoupatrovou vilu postavil Otto Rothmayer pro svou rodinu v roce 1929. Jen pro zajímavost, dnes je vila součástí hojné zástavby, ale před 94 lety stála sama v polích na okraji Prahy. Zanedlouho po zabydlení se funkcionalistická budova stala místem, kde se scházeli tehdejší umělci a intelektuálové. Návštěvnický okruh nás tak zavádí do Rothmayerovy pracovny, kam stoupáme po točitém schodišti. Právě tady dva špičkoví architekti Plečnik a Rothmayer připravili koncepci dostavby Pražského hradu.

"V této místnosti dnes uvidíme jenom zlomek toho původního, co se tady odehrávalo a nacházelo v původní podobě. To můžete spatřit na původních fotografiích Josefa Sudka. Byl tady takzvaný sympatický nelad, hodně papíru, hodně knih, fotografií a dalších poznámek, jelikož pan Otto Rothmayer spolupracoval s Jožo Plečnikem na dálku, takže se muselo psát, kreslit a hlavně jezdit do Lublaně," řekla Mária Szadkowska - vedoucí Centra památek, Muzea hl. m. Prahy.

Středobodem celého domu pak byla kuchyně. Právě tento prostor byl totiž v celém domě jediný, kde se manželé Rothmayerovi scházeli. 

"Dům byl dvoukariérový, to znamená, že sloužil Otto Rothmayerovi, který byl architekt, měl svou ložnici, Božena Rothmayerová měla svůj ateliér a scházeli se pouze v kuchyni. V tomto domě nebyl obývací pokoj. Tady se odehrávalo společenské dění. Třeba v těch podzimních, zimních měsících. Celou tu kuchyni si vytvořil pan Otto Rothmayer sám, byl vyučeným truhlářem, takže si ji vlastně navrhl a celou zrealizoval," řekla Mária Szadkowska - vedoucí Centra památek, Muzea hl. m. Prahy.

Celý dům se pak skládá jen ze dvou jednoduchých objektů – kvádru, kde je obývací část a válce, ve kterém je skryto točité schodiště. Dalším významným místem je pak zahrada. I ta vznikla podle vlastního Rothmayerova návrhu. Především v letních měsících poskytovala nejen odpočinek v zeleni, ale i řadu romantických zákoutí. A přesně tady naše vyprávění skončíme. Přijďte se do Rothmayerovy vily někdy podívat sami, najdete tady totiž kouzlo starých času.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu