• Načítám...
>

V Praze vyjela nová generace modernizovaných tramvají

  • 10. března 2023,
  • 13:05,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V Praze na noční lince vyjela nová generace modernizovaných tramvají, konkrétně vůz nové série tramvají T3R.PLF. Tramvaj vznikla přestavbou z tramvaje T3R.P a je zatím jediná z nové série, která brázdí Prahu v noci. Ještě letos by ale takových vozů mělo na nočních linkách jezdit třináct.

Reklama

Do nočního provozu v Praze vyrazila první vlaštovka nové generace nízkopodlažních tramvají. Kvůli obavám z řádění vandalů se ovšem nejedná o nový model, ale o modernizovaný starší vůz T3R.P.

"Na noční provoz by se nevyplatilo dávat úplně nové tramvaje, protože mají poměrně vyšší pořizovací cenu než tato modernizace a proto jsme zvolili tento způsob právě kvůli ochraně proti vandalům," řekl Milan Slunéčko - vedoucí Správy tramvají DP hl. m. Prahy.

Ti totiž na tramvajích řádí nejčastěji právě v noci a dopravní podnik za opravu vozů utrácí horentní sumy.

Jen v loňském roce zaplatil dopravní podnik za odstranění následků vandalismu přes sedm milionů korun. Nejčastěji pak řeší poškrábané sklo a počmáraný interiér.

"V současné době připravujeme veřejnou zakázku na instalaci antigrafitových fólií a antigrafitových laků, které by byly nanášeny na tramvaj, které mají složité geometrické uspořádání těch bočnic, kde ty fólie nejdou instalovat, tam by byly ty antigrafitové laky," řekl Milan Slunéčko - vedoucí Správy tramvají DP hl. m. Prahy.

V noci nově nasazená T3R.PLF je ale proti grafity a dalším následkům vandalismu uzpůsobená.

"Měla by mít antigrafitové fólie a ochranu skel," řekl Milan Slunéčko - vedoucí Správy tramvají DP hl. m. Prahy.

Aktuálně jezdí v nočním provozu jediný faceliftovaný model nové generace. Do konce roku by jich ale mělo být 13 a ani to není konečné číslo.

"Máme 35 původních T3R.PLF a tento projekt počítá s 65 dalšími novými tramvajemi typu T3R.PLF. Celkem by jich mělo být 100, což by mělo kompletně pokrýt linky nočního provozu," řekl Milan Slunéčko - vedoucí Správy tramvají DP hl. m. Prahy.

A toho by se Praha měla dočkat nejpozději do 5 let. Mezi tím budou tramvaje dál vznikat ve spolupráci s Pragoimexem, který dodává skříně. Část tramvají si pak dopravní podnik upravuje sám.

"Ta původní tramvaj T3R.P musí projít demontáží, protože my z toho čerpáme některé náhradní díly, které repasujeme tak, aby cena té modernizované se snížila, posíláme je do Krnovských strojíren, kde probíhá finalizace celého vozidla," řekl Milan Slunéčko - vedoucí Správy tramvají DP hl. m. Prahy. 

Kompletace jedné tramvaje vyjde na více než 6 milionů korun, upravená skříň pak stojí zhruba 4 miliony. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu