• Načítám...
>

Pražští starostové požádali ministra školství o dotaci na školy

  • 24. března 2023,
  • 9:08,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražští starostové požádali dopisem ministra školství o pomoc v souvislosti s nedostatkem kapacit na školách. Vyjednávací tým všech 57 městských obvodů žádá o dotační program na výstavbu nových škol a zároveň žádají schůzku s ministrem.

Reklama

Pražští starostové zaslali na adresu Ministerstva školství dopis, ve kterém žádají o pomoc s přeplněnými kapacitami škol. Vyjednávací tým všech 57 městských obvodů v listu žádá o národní dotační program na výstavbu nových mateřských, základních, ale i středních škol.

"Odeslali jsme dopis na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, ve kterém je, že Praha potřebuje, aby byl vypsán dotační titul z ministerstva na výstavbu nových škol. Finanční potřeba je zhruba 15 miliard," řekl Antonín Klecanda (STAN) - radní hl. m. Prahy.

Ve zbytku republiky už podobný podpůrný program funguje. Praha je ale vnímána jako bohatý region, který ve srovnání s ostatními kraji finanční dotace nepotřebuje. Školy teď ale čelí nástupu silných ročníků a navíc právě do metropole míří každoročně za studiem tisíce mimopražských studentů. Těžkou situaci komplikuje také válečný konflikt na Ukrajině. Školy mají totiž povinnost přijímat ukrajinské děti a právě do hlavního města jich s rodinami přichází nejvíc.

"Ve chvíli, kdy přijímáme uprchlíky a potřebujeme investice na nová místa ve školách, potažmo školkách, tak ty finanční prostředky nemáme, protože tam, kam přijímáme uprchlíky, a myslím si, že je to velice správné, tak pak nemáme místa pro své děti," řekl Tomáš Portlík (ODS) - starosta MČ Prahy 9.

Jen pro představu, třeba do devátých tříd v Praze aktuálně dochází 873 uprchlíků, což v metropoli odpovídá kapacitě celé jedné školy. Pražské školky pak navštěvuje přes 1730 ukrajinských dětí, základní školy přes 8 650 žáků a na střední školy dochází bezmála 440 studentů z Ukrajiny. Hlavní město by podle pražských starostů potřebovalo postavit takřka okamžitě asi 20 nových škol.

"Teď dokončujeme kolaudaci celé jedné školy, což bude jediná škola v Praze za posledních 30 let, která se postavila, ale v těch předchozích 4 letech jsme postavili několik pavilonů také o kapacitě 750 dětí, což nám v podstatě v tuto chvíli chybí. My jsme akorát vycházeli tak, že jsme to měli z hlediska té demografické křivky připravené pro ty děti, které jsme očekávali," řekl Tomáš Portlík (ODS) - starosta MČ Prahy 9.

Ke stavbě je v Praze připraveno deset škol. Začít na nich pracovat je ale potřeba hned. Už jen projektování je ale často zdlouhavé a samotná realizace navíc pro radnice finančně nedostupná.

"Výstavba jedné školy pro zhruba 1000 dětí vyjde na miliardu až miliardu tři sta milionů korun. To není v možnostech žádné městské části zafinancovat. To prostě nejde, takové rozpočty nemá skoro žádná městská část," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

V dopise pak starostové také uvedli, že v případě, že Ministerstvo školství nebude ochotné o dotačním titulu pro stavbu škol jednat, požádají městské části o zrušení povinnosti přijímat na pražské školy děti cizinců i děti z jiných krajů Česka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu