• Načítám...
>

Praha letos dokončí soutěž na nové sídlo záchranářů

  • 24. března 2023,
  • 15:26,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražský magistrát plánuje v letošním roce dokončit architektonickou soutěž na plánované nové sídlo zdravotnických záchranářů. Nová základna by měla vyrůst v Praze 9. Odborná porota vybrala do druhého kola soutěže z devatenácti projektů nejlepších šest.

Reklama

V Rezidenci primátora zasedla porota, aby v rámci prvního kola architektonické soutěže posoudila návrhy nového sídla pražské záchranky. To by mělo vyrůst nedaleko Polikliniky Prosek v Praze 9.

"Ta debata, kde by mělo být umístěno sídlo záchranné služby hlavního města Prahy, tady probíhá přes 10 let a já jsem strašně ráda, že se našla lokalita na Praze 9, že se na tom shodli všichni a že byla zahájena architektonická soutěž, protože si troufnu říci, že tato budova by mohla být jedna ze skvostů Prahy," řekla Alexandra Udženija (ODS) - náměstkyně primátora hl. m. Prahy.

V urbanisticko-architektonické soutěži se sešlo celkem 19 projektů. Do druhého kola jich postoupí šest. Posoudit je měla za úkol porota složená z odborníků, záchranářů i zástupců Prahy. Složená byla ze závislé a nezávislé části.

"V té nezávislé části jsou také zahraniční porotci Jeannette Kuo a Martin Sobota, to znamená ze Švýcarska a Německa, respektive působící v Holandsku. Pak jsou čeští porotci," řekl Igor Kovačevič - administrátor soutěže.

O nové budově pro pražskou záchranku se mluví už několik desetiletí. Vlastní zázemí ale dosud nemají. V současné době záchranáři využívají prostory mimo jiné v Korunní ulici v Praze 10.

"Máme roztříštěné provozy - rozeseté po celé Praze a ty procesy, které jsou nutné pro zajištění podpory výjezdových skupin, pro zajištění techniky a tak dále, se velmi těžko zajišťují. Je potřeba skutečně změnit procesy, zcentralizovat to do jedné budovy," řekl Jan Doubrava - náměstek ZZS hl. m. Prahy.

Definitivní vítěz architektonického projektu byl měl být vybrán letos na podzim. Kolaudace nové budovy pro záchranáře hlavního města by se podle náměstkyně primátora Alexandry Udženije měla uskutečnit v roce 2030.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu