• Načítám...
>

Koncert pro život upozorňoval na nedostatek dárců kostní dřeně

  • 28. března 2023,
  • 9:21,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Darování krvetvorných buněk se považuje na celém světě za zcela jedinečný dar člověka člověku. Těchto dárců je stále málo a tak někteří nemocní nenajdou vhodného dárce včas nebo vůbec. Naplnit registr dárců se pokusil benefiční Koncert pro život, kde všichni dobrovolníci, včetně účinkujících, pracovali bez nároku na honorář.

Reklama

Leukémií v Česku onemocní ročně stovky lidí. Každý čtvrtý nemocný však boj s touto nemocí prohraje, protože nenalezne svého vhodného dárce kostní dřeně. Na podporu dárcovství se uspořádal v klubu Rock Café na pražské Národní třídě benefiční Koncert pro život. 

"Úplně všechny tady čeká několik hodin dlouhý program. Vystoupí desítky hvězd, zpěváků, kapel, zpěvaček, herců, lékařů a tak dále. Jenom namátko Dáša Pecková se sborem, se studentským sborem Gut, Xavier Baumaxa, Vasilův Rubáš, Švihadlo, Terne Čhave, Lucka Redlová, Bára Zmeková, finalistka Superstar Domi, stand up komičky a komici Adéla Elbel, Kateřina Hašková, Dominik Heřman Lev, youtubeři Tomáš Šedivý a Rady, influencer Sváťa Barek a tak dále," řekl Honza Tuna - organizátor akce.

Lístek na benefiční koncert stál 250 korun. Ovšem pro případné dárce, kteří se na místě zaregistrovali, byl zdarma.

"Registrace je úplně jednoduchá, nikdo vám nebude píchat do žíly a odebírat krev. Jenom si dvěma vatovýma štětičkama vytřete pusu - asi dvě minuty a musíte mít s sebou občanku, zdravotní průkaz, kartičku zdravotní pojišťovny a jste zaregistrována, zaregistrován. Je to rychlé, bezbolestné a můžete někomu darovat naději, život," řekl Honza Tuna - organizátor akce.

Dárcem se může stát každý zdravý člověk od 18 do 35 let, který váží přes 50 kilo.  

"Darovat lze dvěma způsoby. Původní klasický - to je přímo odběr z té kosti pánevní, v celkové anestezii, dnes ale většinu odběrů děláme tím, že si ty krvetvorné buňky z kostní dřeně dokážeme vystimulovat, vyplavit do periferní krve a pak na přístroji zvaném separátor, to je podobné, jako když chodíte darovat plazmu, si ty buňky vezmeme a zbytek krve pacientovi vrátíme, což je bez anestezie a je to méně bolestivé," řekl Pavel Jindra - primář hematologicko-onkologického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň.

Vstupem do registru se nikdo automaticky nestává dárcem. Jedná se spíše o morální závazek, protože pestrost transplantačních znaků je tak široká, že pouze 1 % všech registrovaných dostane šanci někomu pomoci. 

"Před covidem jsme měli až 10 tisíc, v době covidu to samozřejmě kleslo, protože se nemohly dělat takové náborové akce a za loňský rok jsme měli opět devět tisíc devět set, takřka," řekl Pavel Jindra - primář hematologicko-onkologického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň.

Cílem konané akce bylo přivést do registru co nejvíce lidí, protože kdo zachrání jeden život, zachrání svět. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu