• Načítám...
>

Do Národního divadla se vrátil nehynoucí příběh o Popelce

  • 30. března 2023,
  • 15:59,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Baletní Popelka od francouzského choreografa Jeana-Christopha Maillota se opět tančí na prknech pražského Národního divadla. Téměř po deseti letech se v novém obsazení představí publiku klasický pohádkový příběh v moderním a avantgardním zpracování.

Reklama

Popelka v podání tance na špičkách. Nehynoucí příběh francouzského choreografa Jeana-Christopha Maillota se vrací na prkna pražského Národního divadla.

"Mně se v té verzi líbí, že Jean-Christophe Maillot dá prostor fantazii. To se mi líbí, proto se to vrátilo do repertoáru našeho divadla," řekl Filip Barankiewicz - umělecký ředitel Baletu Národního divadla.

Francouzský choreograf totiž Popelku přibližuje současnému publiku. Tradiční zpracování tedy nečekejte. Maillot představení vytvořil v roce 1999, kdy oplakával smrt svého otce. A právě nostalgická vzpomínka je tady stěžejním motivem.

"V zásadě se jedná o příběh Popelky, který ale Jean-Christophe Maillot nabízí z jiného pohledu. Představení začíná tím, že Popelka vzpomíná na své rodiče. Vzpomíná na své rodiče, jak byli šťastní a zamilovaní, pak ale umírá a pokouší se vrátit zpět jako víla, aby změnila svůj život a aby pochopila, že život je krásný," řekl George Olivier - baletní mistr.

Klasický pohádkový příběh je obecenstvu představen avantgardní optikou. Titul, od kterého většina diváků očekává pohádku, tak nabízí i něco navíc. 

"To je právě ta jeho současnost. Je to ta vizualita - moderní vizualita, současná vizualita, jakási extravagance v kostýmech, ve scéně a i v tom neoklasickém slovníku, kterým se vyjadřuje choreograf Christophe Maillot," řekla Kateřina Hanáčková - PR baletu Národního divadla.

"Není to klasická pohádka, jako by možná někdo mohl čekat, ale je to položení do takového skoro trošku extravagantního, ale dalo by se říci do normálního moderního života," řekl Patrik Holeček - představitel princova otce.

"Je to víc naturální. Ty emoce jsou víc, nechci říct jako v normálním životě, ale víc civilnější a víc přirozenější," řekl Jakub Rašek - představitel prince.

Klasický příběh Popelky se do Národního divadla vrací po téměř deseti letech. Naposledy ho tady diváci mohli shlédnout v roce 2014.

"Tehdy to byla možná taková úplná záležitost překvapení pro některé diváky a já si myslím, že současný divák je na to zvyklý a vůbec nám to nepřijde nějakým způsobem výjimečně extravagantní," řekla Kateřina Hanáčková - PR baletu Národního divadla.

Jarní představení jsou už vyprodána. Předprodej na listopadový blok ale odstartuje 1. června.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu