• Načítám...
>

Národní zemědělské muzeum zve do lesa

  • 13. dubna 2023,
  • 16:10,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

.

Reklama

Říká se, že ticho léčí. A čím pomaleji a tišeji se pohybujeme v přírodě, tím větší krásu nám odkrývá. A to je v podstatě také smysl Laboratoře ticha, expozice Národního zemědělského muzea v Praze.

"Laboratoř ticha vznikla jako projekt studentů Českého vysokého učení technického pro výstavu EXPO 2015 v Miláně a po skončení výstavy byla převezena do Národního zemědělského muzea," řekla Jitka Taussiková - tisková mluvčí Národního zemědělského muzea.

Dvanáct metrů čtverečních lesa v Národním zemědělském muzeu je doslova prošpikované technologiemi. Hlavním tématem ale stále zůstává les a jeho ticho.

"Laboratoř ticha je audiovizuální instalace, která pomocí nejmodernější techniky, kamer, snímačů vzduchu, klimatizace a zavlažování udržuje v chodu tento lesní biotop, který můžete vidět," řekla Jitka Taussiková - tisková mluvčí Národního zemědělského muzea.

Tenhle multidimenzionální projekt tedy představuje živý les vsazený do futuristické laboratoře s živými rostlinami a tak i podobně reaguje na naše chování. Ticho nás totiž přivádí od pouhého povrchu do hloubky věcí. A právě tady, pouze tehdy, když zachováte ticho a klid, otevřete se nevšednímu zážitku.

"Jako by se návštěvník v lese měl chovat tiše a pokorně naslouchat přírodě, tak ve chvíli, kdy přijde do této naší expozice a zachová ticho, stoupne si tady na určené místo a ve chvíli, kdy to zaznamenají senzory a kamera, tak ta velice pomalým pohybem, protože neustále kontroluje, jestli je člověk klidný, začne snímat rostliny a postupně se dostáváme hlouběji do místních porostů až na buněčnou úroveň," řekla Jitka Taussiková - tisková mluvčí Národního zemědělského muzea.

Jinými slovy. Tahle expozice vás o hloubce přírody poučí pouze tehdy, pokud budete respektovat tichý zákon lesa. Jen samotné vstupné tady zkrátka nestačí.

"Ta instalace chce zdůraznit důležitost toho pozorovatele. Ve chvíli, kdy je člověk pozorovatelem, není hlučný, neničí, stojí na místě a dívá se, tak se stane součástí toho lesa a dostane se i do těch hlubších úrovní, než jenom třeba na nějaké rychlé procházce nebo při hovoru v lese. Tak ve chvíli, kdy se zastaví, zklidní se, začne pozorovat, tak může objevit další rozměr a dimenzi lesa, rostlin, zvířat," řekla Jitka Taussiková - tisková mluvčí Národního zemědělského muzea.

Expozice Laboratoř ticha v Národním zemědělském muzeu chce svým návštěvníkům jednoduše připomenout význam respektu k přírodě. Protože pokud se tohle nenaučíme, mohli bychom se my nebo naše děti v budoucnu na les chodit dívat už jen třeba do takovýchto muzeí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu