• Načítám...
>

Provokatér David Černý má své vlastní Musoleum

  • 28. dubna 2023,
  • 17:46,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Jsou různí umělci a pak je tady David Černý. Autor, který inspiruje, přináší nový pohled, ale zároveň zdravě provokuje a svou tvorbou vyjadřuje revoltu i svobodu. Své jméno má doma i ve světě a přestože se jeho umělecká dráha ani zdaleka nechýlí ke konci, už teď má své vlastní muzeum nebo spíše Musoleum, jak se prostor přestavěný z původní budovy lihovaru jmenuje. V něm najdete většinu jeho nejslavnějších děl, ale i kousky, které byly dosud veřejnosti skryté.

Reklama

Nebývá úplně běžné, aby umělec měl ještě během svého života muzeum nesoucí jeho jméno. Jenomže David Černý není tak úplně běžný umělec a proto zve veřejnost do neobvyklého prostoru Musoleum Davida Černého, kde je k vidění většina jeho děl plus něco navíc.

"To, co tady můžeme vidět, je průřez jeho ateliérovou tvorbou. Jsou tady věci, které určitě nikdo nikdy neviděl, protože byly v ateliéru, byly tam uskladněny, takže se tady divák nebo návštěvník může pokochat. Je to 6 pater, s tím, že každé je diferenciované a já doporučuji přijít," řekla Eva Kratochvílová - ředitelka Musolea Davida Černého.

Prohlédnout si můžete například obří kráčející trabant pojmenovaný Quo Vadis, legendární klikující červený autobus, který je zde ve zmenšené podobě, velké pistole ve vrchním patře budovy a nechybí ani legendární miminko známé ze žižkovského vysílače.

Musoleum otevřelo své brány veřejnosti 1. dubna 2023 a vzniklo přestavbou bývalého lihovaru.

"Budova se musela zachovat, takže bych ráda zmínila, že se studiem Black n´Arch Davida Černého právě renovovali tu budovu s tím, aby byly zachovány ty původní prvky, což uvidíte třeba v kavárně, kde máte sudy, ve kterých se destilovalo. Ta renovace v tom industriálním prostoru se velmi povedla a to muzeu velice svědčí," řekla Monika Šmídová - Musoleum Davida Černého.

Řadu exponátů doprovází také různé zvukové efekty, takže se při jejich prohlídce můžete nejenom pokochat, ale i polekat. Budova bývalého lihovaru navíc nabízí zcela atypický prostor a zajímavé je, že expozice se ideálně prochází odshora dolů.

"Je to duté uprostřed, takže se můžete z hořejšího patra podívat dolů a nějak vnímat, co se jak děje. S tím, že i tu dutost jsme využili pro instalaci nějakých větších objektů do vzduchu," řekla Eva Kratochvílová - ředitelka Musolea Davida Černého.

Musoleum Davida Černého ale není jen o tvorbě tohoto umělce, svá díla tu již vystavují a nebo budou vystavovat i další autoři. 

"Ty výstavy a expozice budou spřízněných duší Davida Černého, budou se střídat zhruba po dvou měsících, takže kalendář do konce roku tam máme, bude tam například Michal Škapa, Vladimír 518, Filip Černý a další," řekla Monika Šmídová - Musoleum Davida Černého.

Musoleum Davida Černého přináší do míst bývalého lihovaru zajímavé oživení veřejného prostoru, představuje netradiční zastávku za nevšedním uměním a vyvrací zažité stereotypy o tom, jak by mělo vypadat typické muzeum. Musoleum je totiž všechno možné, jenom ne typické a byla by škoda ho minimálně jednou nenavštívit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu