• Načítám...
>

Pražská záchranka představila svou techniku

  • 23. května 2023,
  • 22:05,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy v rámci Dne linky 155 před areálem Výstaviště Praha v Holešovicích představila návštěvníkům část techniky, kterou využívá při zásahu. Lidé si mohli zblízka prohlédnout hned trojici speciálů - Golem, Fénix a Čtyřkolku Polaris. Seznámit se mohli také s prací dispečera ve zdravotnickém operačním středisku, a to díky dispečerskému pultu. Zdravotničtí záchranáři rovněž poskytli postupy první pomoci včetně nácviku resuscitace na figurínách.

Reklama

U Výstaviště Praha v Holešovicích si veřejnost mohla prohlédnout, jak vypadá technika, kterou záchranáři používají při zásahu a k jakým účelům ji využívají. K vidění byla hned trojice speciálů včetně zdravotnického modulu s názvem Golem.

"Což je unikátní vůz, který je využíván zejména v případě mimořádných událostí nebo ho může vidět veřejnost například na Václavském náměstí při oslavách Nového roku. Je to unikátní vůz, který je schopen samostatně fungovat a slouží zejména jako zázemí pro zdravotníky, v každém jeho křídle je možno umístit až 6 ležících pacientů připojených na kyslíkovou terapii, je zde velké množství obvazového materiálu a slouží jako zázemí, kde je teplo, světlo a záchranáři tak mohou v klidu a bezpečně pracovat," řekla Jana Poštová - mluvčí Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy.

Na místě byl i nejnovější přírůstek do rodiny Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy, a to čtyřkolka Polaris.

"Který jsme využili například v případě mimořádné události požárů v Hřensku,kdy pomáhal transportovat jak zdravotníky, hasiče, tak i potřebný materiál na těžko dostupná místa," řekla Jana Poštová - mluvčí Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy.

A do třetice návštěvníky také zajímal vysokokapacitní speciál Fénix.

"Který v Praze využíváme zejména v případě požárů, disponuje velkým množstvím kyslíku, lze u něj u více lidí najednou zahájit kyslíkovou terapii v případě požáru a na dýchání a je zde možné také transportovat až 12 ležících pacientů. Je to také vůz, který sloužil v období pandemie Covidu-19 k převážení pacientů napříč celou republikou," řekla Jana Poštová - mluvčí Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy.

Pod pokličku dispečerům zdravotnického operačního střediska pak bylo možné nahlédnout díky dispečerskému pultu, o který byl velký zájem.

"Jsou to velmi důležití lidé, jedná se o první zdravotníky na místě, byť na dálku a zde jsme jim mohli představit, jak vypadá pracoviště operátora tísňové linky 155, vysvětlili jsme jim, k čemu monitory slouží a podstatu jejich práce, což je velmi důležité, aby tito lidé byli vnímáni a nebylo na ně zapomínáno," řekla Jana Poštová - mluvčí Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy.

A protože jde o záchranku, nemohla chybět ani ukázka správného poskytnutí první pomoci.

"Měli jsme na místě figuríny, na kterých lze provádět nepřímou srdeční masáž. Je to způsob, jak lidem ukázat, že k záchraně lidského života není potřeba nic jiného, než dvě ruce. Je to velmi jednoduchý úkon, který si mohli pod vedením našich zkušených lektorů vzdělávacího a výcvikového střediska všichni vyzkoušet," řekla Jana Poštová - mluvčí Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy.

Služby zdravotnických profesionálů budou vždy potřeba, nikdo nikdy neví, kdy je bude muset využít. Počet výjezdů přitom každoročně stoupá. Jenom za loňský rok eviduje Asociace zdravotnických služeb přes milion dvě stě výjezdů, což je rekordní údaj, který představuje nárůst o více jak 60 tisíc výjezdů oproti předchozímu roku. Posádky tak každou hodinu vyjížděly k pacientům v průměru stočtyřicetkrát, to znamená více než dva výjezdy za minutu. 

"Pražská záchranná služba eviduje za poslední dva roky téměř 25 % nárůst výjezdů. Naštěstí se jedná pouze o výjezdy nízké naléhavosti a právě z tohoto důvodu jsme se rozhodli zavést naši vlastní zdravotnickou dopravní službu, která nyní funguje už přes dva měsíce a má za sebou více než 500 výjezdů. Jedná se tedy o pacienty, kteří nepotřebují přednemocniční a neodkladnou péči, ale jedná se tedy pouze o transport do zdravotnického zařízení," řekla Jana Poštová - mluvčí Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy.

Za každým takovým výjezdem záchranářské nebo lékařské posádky k pacientům je v naprosté většině případů tísňová výzva přijatá prostřednictvím linky 155 na některém ze 14 zdravotnických operačních středisek. Ta jsou rozmístěna po jednom v každém kraji a v hlavním městě. Zde jsou volající spojeni během několika sekund s dispečerkami a dispečery – profesionálními zdravotníky, kteří na základě poskytnutých informací rozhodují o vyslání posádek a pomáhají volajícím svými radami při poskytování první pomoci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu