• Načítám...
>

Podle radního Klecandy je v Praze pro středoškoláky míst dost

  • 23. května 2023,
  • 18:52,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V pražských školách chybí tisíce míst. Nejhorší situace je na základních školách. Těch by hlavní město potřebovalo ideálně dalších čtrnáct. S problémy se ale potýkají i středoškoláci. Jenže výstavba školy je drahá a časově zdlouhavá. Město tak na stávajících školách alespoň zvýšilo kapacity o stovky míst. Jenže co do počtu v Praze pro středoškoláky chybí až 7 kompletně nových škol.

Reklama

V pražských školách chybí tisíce míst. Nejhorší situace je na základních školách. Těch by hlavní město potřebovalo ideálně dalších čtrnáct. S problémy se ale potýkají i středoškoláci - pro ně v metropoli chybí až 7 nových budov. Jenže výstavba školy je drahá a časově zdlouhavá. Město proto na stávajících školách alespoň zvýšilo kapacity o stovky míst.

"Jedná se především o gymnázia a střední průmyslové školy, kde jsme zvýšili kapacitu ze 30 na 34 a potom například u gymnázia Libeňský zámeček jsme přidali celou jednu třídu, což je plus 30 žáků, takže nyní už jsme pro to první kolo navýšili o více než 200 dětí kapacitu, pro druhé kolo je přichystáno nyní 330 míst a ten počet se stále ještě zvyšuje," řekl Antonín Klecanda (STAN) - radní hl. m. Prahy.

Mnozí deváťáci se ale na střední školy ani tak nedostali, a to i přes dobré studijní výsledky. Jejich rodiče teď kritizují nedostatek míst v Praze i ve Středočeském kraji. Situace se podle nich dala předvídat, protože v porodnicích i ve školkách se už před lety objevily populačně silné ročníky. Podle radní Klecandy je ale na středních školách v Praze míst dostatek. 

"Když řeknu, že máme 11 500 žáků a 17 200 míst, tak z toho je jasné, že Praha má velké množství míst navíc oproti tomu, kolik má žáků," řekl Antonín Klecanda (STAN) - radní hl. m. Prahy.

"Kolega radní vychází z nějakých čísel, která mu dal IPR, jakou můžete mít vůbec kapacitu v těch budovách, ale v praxi přeci vidíte dnes a denně, že si rodiče stěžují, že ty jejich děti, přestože měly ty studijní výsledky doposud docela dobré, tak se nikam nedostaly," řekl Patrik Nacher (ANO) - zastupitel hl. m. Prahy.

Řešením by tak podle pražské opozice byla například spádovost - tedy podobně, jak je tomu u základních škol.

"My jsme to koncipovali tak, já to přečtu úplně přesně to usnesení, iniciovat ve spolupráci se Středočeským krajem, aby to nebylo nějak nepřátelsky vnímáno, změnu školského zákona tak, aby si kraj mohl vymezit spádovost středních škol zřizovaných krajem na území tohoto kraje," řekl Patrik Nacher (ANO) - zastupitel hl. m. Prahy.

"Pro Prahu by to určitě bylo výhodné, protože máme 17 200 míst a 11 500 žáků. Na druhou stranu ty střední školy už si ti žáci vybírají," řekl Antonín Klecanda (STAN) - radní hl. m. Prahy.

Problematikou spádovosti a nedostatku míst na základních i středních školách se teď zabývá i pracovní skupina Ministerstva školství.

"Scházíme se pravidelně každé dva týdny, jednoznačně byly rozdány úkoly, které se mají vypořádat do příštího setkání," řekl Radim Sršeň (STAN) - náměstek ministra pro místní rozvoj ČR.

Podle radního Klecandy je největším problémem zastaralý systém přijímacího řízení na střední školy. Důležité je podle něj tento systém co nejdříve digitalizovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu