• Načítám...
>

Praha hledá vhodné objekty pro Slovanskou epopej

  • 23. května 2023,
  • 21:57,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

V poslední době opět ožívá debata o umístění a dalším osudu Slovanské epopeje, chráněné kulturní památky čítající dvacet rozměrných pláten Alfonse Muchy zobrazujících dějiny Slovanstva. Dílo bylo darováno Praze, která pro něj měla připravit vhodné prostory, ale osud umístění díla je stále nejasný. Jaké jsou možnosti umístění epopeje a co by vhodná volba mohla přinést i samotné Praze, to jsou témata výstavy Budoucnost Slovanské epopeje v pražské Galerii kritiků. Na výstavě je představeno celkem pět lokalit. Tři lokality pro umístění dočasné, dvě pro umístění stálé.

Reklama

Osud nad umístěním Slovanské epopeje od Alfonse Muchy zůstává nadále nejasný. V Praze se nicméně hledají vhodné prostory, kam by bylo možné malby umístit. Pětici z nich představuje aktuální výstava Budoucnost Slovanské epopeje v pražské Galerii kritiků.

"Z části je to rekapitulace toho, co do teď bylo v podstatě zvažováno jako seriózní možnost pro stálou expozici epopeje a z části je to nastínění takových zajímavých možností pro budoucnost, protože na dva roky je jistě epopej v Moravském Krumlově, ale pak bude třeba, aby se vrátila do nějakých důstojných prostor v Praze," řekla Vlasta Čiháková Noshiro - historička umění a kurátorka výstavy.

V současnosti se epopej nachází na zámku v Moravském Krumlově, kde se přes počáteční komplikace sice podařilo vytvořit adekvátní podmínky pro vystavování, hlavní problém je ale s nedostatečným prostorem. Dvacet rozměrných pláten se tam zkrátka nevejde tak, jak si to přál samotný autor. Vhodným prostorem by mohl být například Průmyslový palác v Praze, který v současné době prochází renovací po devastujícím požáru v roce 2008.

"Jedno křídlo vyhořelo a v současné době se opravuje způsobem, který by už dokázal udržet ty podmínky, které by odpovídaly vystavování Slovanské epopeje, to znamená na teplotu, na vlhkost a na tyto všechny parametry, zabezpečení a tak dále, což třeba před deseti lety nebylo možné," řekl Ondřej Pecha - předseda rady Spolku pro Slovanskou epopej v Praze.

Na výstavě se mohou návštěvníci seznámit i s veřejnosti nepříliš známým projektem v prostoru Branických ledáren, který by rovněž mohl být pro umístění Muchova díla vhodný.

"Když se podíváme na historii toho objektu, tak sloužil k uchování ledu, bylo tam téměř 20 tisíc tun ledu a vykazuje perfektní teplotní stabilitu, což galerie a celkově výstavní prostory vyžadují, nemá žádné okna, je tam perfektní bezpečnost, dokonce i ta poloha, protože Mucha si přál, aby epopej byla umístěna v Praze a byla v tom širším centru Prahy," řekl Tomáš Rain - architekt.

Budoucnost a umístění díla ale mohou ještě zásadně ovlivnit vleklé právní spory, které jsou nedílnou součástí historie Slovanské epopeje už od jejího darování Praze. I o tom se návštěvníci výstavy Budoucnost Slovanské epopeje, která probíhá v pražské Galerii kritiků do 4. června, mohou dozvědět.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu