• Načítám...
>

Mim Radim Vizváry zve na své Sólo představení

  • 26. května 2023,
  • 17:31,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Přední český mim Radim Vizváry v rámci svého představení s názvem Sólo v 90 minutách představuje pestrou škálu odstínů tohoto žánru. Od klasické pantomimy k butó, od fyzické komedie až po současné mimické divadlo. Nechybí tradice, poetika, groteska, extravagance ani lyrika. Během představení se mohou lidé smát i brečet, a to bez jediného slova, která k tomuto umění vůbec nejsou třeba. Jde o vyjádření čistě tělesné, které organicky propojuje pohybovou virtuozitu a přesvědčivé herectví, kterému musí divák věřit. Sólo potěší jak milovníky pantomimy, tak diváky, kteří se s ní setkají vůbec poprvé.

Reklama

Pantomima se stala celosvětovým fenoménem hlavně díky Francii, kde svou značnou popularitu začala nabírat koncem 18. století a své kořeny postupně zapustila i u nás v Česku. K nejvýznamnějším českým mimům patřil například Boris Hybner nebo Bolek Polívka. Mezi mladou generací více než důstojně převzal štafetu Radim Vizváry, který ve svém představení s názvem Sólo, uváděném ve Švandově divadle na Smíchově, servíruje divákům pantomimu ve velkém stylu a se všemi chody. 

"Je to vlastně taková kompozice krátkých výstupů od klasické pantomimy až po současnou pantomimu a divákům nabízím vhled do šatny herce, mima a jeho života na jevišti. Nabízím mu nahlédnout i do myšlení jedince nebo té role toho herce - mima," řekl Radim Vizváry - mim, autor, režisér, choreograf a pedagog.

A přestože v pantomimě se logicky nemluví, ale vyjadřuje se pouze za pomocí gest a pohybů, diváci se zároveň nemusí bát, že by je v rámci 90 minut čekalo ryze němé představení.

"Samozřejmě je tam i hudba, je tam i trošku mluvené slovo, protože se tam zabývám i klaunem a ten klaun mluví, ačkoliv nesrozumitelnou řečí," řekl Radim Vizváry - mim, autor, režisér, choreograf a pedagog.

Pro svá představení si Radim Vizváry zvolil prostory Švandova divadla. S výběrem mu tehdy pomáhal také legendární mim Boris Hybner.

"My jsme spolu chodili po různých starých kinech a divadlech a nakonec to dopadlo tak, že jsme se domluvili s vedením Švandova divadla, které nám nabídlo možnost tady mít domovskou scénu," řekl Radim Vizváry - mim, autor, režisér, choreograf a pedagog.

Už na podzim tohoto roku se milovníci pantomimy a nebo ti, kteří by ji třeba rádi prvně v životě vyzkoušeli na vlastní kůži, mohou těšit na zcela nové Radimovo představení s názvem Man on the Moon a teď je pro jeho následovníka Vizváryho ta správná příležitost vyslat do hereckého nebe jasný vzkaz: pantomima stále žije!

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu