• Načítám...
>

Praze chybí zubní pohotovosti. Vzniknout by měly dvě

  • 29. května 2023,
  • 18:25,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Letos na začátku roku přestala fungovat dětská zubní pohotovost v motolské nemocnici. V Praze jich je přitom velký nedostatek. Vzniknout by proto v metropoli měly dvě nové. Ta první pro dospělé by měla být v Nemocnici na Františku. O zřízení pohotovosti pro děti pak město jedná s Thomayerovou nemocnicí.

Reklama

V Praze dlouhodobě chybí zubní pohotovosti. Vzniknout by proto v nejbližší době měly dvě. Ordinace pro dospělé by měla být v Nemocnici Na Františku, o zřízení pohotovosti pro děti pak město jedná s Thomayerovou nemocnicí.

"Měla jsem již jednání s Thomayerovou nemocnicí s panem ředitelem, teď vyčíslujeme náklady a sedneme si znovu ke stolu a řekneme si, od kdy by to mohlo být," řekla Alexandra Udženija (ODS) - starostka MČ Praha 2.

Thomayerova nemocnice už provozuje zubní pohotovost pro dospělé, děti a dorost. Podle náměstkyně Alexandry Udženije ale s vedením nemocnice město jedná ještě o další pohotovosti čistě pro děti. Pro dospělé by pak mohla být nová ordinace hotová už letos na podzim.

"Mám dohodu s Nemocnicí na Františku, že tam začne fungovat nová zubní pohotovost právě pro dospělé a ta by měla být již od září," řekla Alexandra Udženija (ODS) - starostka MČ Praha 2.

Situaci v Praze začátkem letošního roku zkomplikovalo uzavření dětské pohotovosti v motolské nemocnici. Aktuálně tak v Praze není žádná, která by byla zaměřena pouze na dětské pacienty. Město proto začalo provozovat zubní pohotovost ve své poliklinice v ulici Spálená. Ta je ale určena pro všechny věkové skupiny.

"Když přijde dítě nebo mladistvý, tak mají přednost před těmi pacienty dospělými, kteří tam již čekají, to znamená, že toho se rodiče nemusí bát, že tam budou někde dlouho čekat, děti mají vždy přednost," řekla Alexandra Udženija (ODS) - starostka MČ Praha 2.

Nejen odborníci na dentální hygienu pak ale apelují na všechny, aby nepodceňovali správné čištění zubů a především pak prevenci. Právě ta totiž může nejen dětem zajistit, že se zubní pohotovosti možná úplně vyhnou.

"Je tam velká část pacientů, kteří dochází na zubní pohotovost, protože zanedbají péči o své zuby, protože nemají svého zubního lékaře," řekla Alexandra Udženija (ODS) - starostka MČ Praha 2.

"My dětem vysvětlujeme hlavně to, jakým způsobem si mají správně čistit zuby, protože si myslím, že to je právě ten kámen úrazu, že ty děti to neumí a hlavně by jim zuby měli dočišťovat rodiče, takže je potřeba, aby to uměly nejen děti, ale i ti rodiče, aby si ty zuby čistili správně," řekla Markéta Marušanová - zubní dentistka.

Jenže veřejně financované zubní pohotovosti jsou v Praze aktuálně pouze v Městské poliklinice ve Spálené a Fakultní Thomayerově nemocnici v Krči. Další pohotovosti provozují pouze soukromé kliniky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu