• Načítám...
>

Město přidá další peníze na obnovu Otíkovy lávky

  • 14. června 2023,
  • 7:40,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Legendární lávka u metra Háje v městské části Praha 11, která si zahrála ve slavném filmu Vesničko má středisková z roku 1985, se od března letošního roku opravuje. Veškeré finanční prostředky na opravu jdou z rozpočtu hlavního města Prahy. Dosud město na opravy uvolnilo v rámci dotací 30 milionů korun, nyní pražští radní schválili uvolnění dalších prostředků, konkrétně ve výši 11 milionů korun nad rámec již přidělených dotací. Vše ale musí ještě schválit zastupitelstvo. Opravy by měly skončit v listopadu tohoto roku.

Reklama

Lidé na Jižním Městě ji znají jako své boty, polovina Česka ji zná ještě z filmového plátna anebo alespoň z televize a ví o ní i část Ameriky i světa, a to proto, že se mihla ve známém filmu Vesničko má středisková, který málem dostal filmového Oscara. Řeč je o mostu přes Opatovskou ulici na Hájích v městské části Praha 11, kterému tam nikdo neřekne jinak nežli Otíkova lávka. Ta se nyní opravuje. Finance jdou z rozpočtu hlavního města Prahy, které nyní uvolnilo dalších 11 milionů korun.

„Nad již poskytnutou dotaci Praze 11, kdy jsme Praze 11 v březnu nechali 30 milionů korun poskytnuté dotace z minulých let, jsme teď ještě 11 milionů přidali. Ta lávka samozřejmě není krátká a je velmi důležitá a významně zatížená. Pod ní jezdí denně skoro 2 tisíce autobusů a chodí po ní nějakých 4 až 5 tisíc lidí denně, což je jeden z nejvyšších provozů, který kde vlastně pěšky najdeme, protože se tam v podstatě jinak rozumně nedostanete,“ vysvětluje radní hlavního města Prahy Zdeněk Kovářík (ODS).

S pracemi se na lávce začalo letos v březnu, dokončeno mělo být podle plánu v září. Kvůli komplikacím, které se během oprav vyskytly, je ale nyní jasné, že zprovoznění lávky se opozdí. Jakmile se totiž celý most obnažil, ukázalo se, že jeho stav je daleko horší, než jak to na první pohled vypadalo. 

„Musí se mnohem více zasáhnout do podpěrných pilířů a zároveň byla ve výrazně horším stavu hydroizolace, kdy kvůli tomu, že netěsnila, tak výrazně zatékala voda do konstrukce, kde byla hloubková koroze a tak dále,“ popisuje radní městské části Praha 11 Libor Vrkoč (Hnutí pro Prahu 11).

Momentálně běží první etapa stavebních prací, která by měla skončit v srpnu, následně započne druhá etapa, která by měla skončit v listopadu letošního roku. Rekonstrukce lávky se postupně dotkne omezení pro chodce a částečně i dopravy, vždy ale bude průjezdný minimálně jeden jízdní pruh v obou směrech. V listopadu by se ale měla lávka zhruba na týden chodcům uzavřít z důvodu pokládky hydroizolací. Až se s opravami skončí, lávka bude oficiálně pojmenována na Otíkovu a možná u slavnostního okamžiku bude i samotný filmový Otík - maďarský herec János Bán. Kdo ví. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu