• Načítám...
>

Pražská Plynárenská ocenila radnici za úsporu energie

  • 16. června 2023,
  • 16:24,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Soutěž Pražské Plynárenské, kterou chtěla společnost podpořit energetické úspory v metropoli, zná své vítěze. Výherci za své snažení v oblasti úspor získali finanční odměny. Ty teď mohou dále uplatnit v oblasti energetických úspor.

Reklama

Soutěž "Šetříme Prahu", kterou spustila Pražská Plynárenská loni v listopadu, zná své vítěze. Akci společnost vyhlásila v rámci podpory energetických úspor v metropoli.

"My jsme soutěž vyhlásili na podzim loňského roku, kdy celá taková situace s energetickou krizí zrovna vrcholila. Jejím cílem bylo motivovat městské části k úsporám energií, a to ne zákazy, ale naopak nějak pozitivně, to znamená, že jsme se rozhodli vyhlásit soutěž o největší úspory zemního plynu pro městské organizace," řekl Martin Pacovský - předseda představenstva Pražské Plynárenské.

Těch se nakonec do soutěže zapojily desítky. Na konci dubna pak Pražská Plynárenská vyhlásila tři nejlepší. Na 3. místě se v měřeném období umístila Základní škola Františky Plamínkové s rozšířenou výukou jazyků z Prahy 7. Instituce ušetřila bezmála 31 % energie. 41,4 % pak ušetřilo Pečovatelské centrum, také z Prahy 7. S více než 25 % náskokem pak celou soutěž ovládla radnice Praha-Dolní Chabry. V měřeném období ušetřila 66,9 % energie.

"Docílili jsme toho tak dvěma kroky. Jednak tím, že jsme revidovali naši topnou sestavu, využili jsme pomoci konzultace s odborníky a za druhé jsme snížili teplotu v kancelářích," řekla Kateřina Šilhová Šafránková (BEZ PP) - starostka MČ Praha-Dolní Chabry.

Výherci za své snažení v oblasti úspor získali finanční odměny. Ty teď mohou dále uplatnit v oblasti energetických úspor.

"Každý z vítězů dostal od 100 do 300 tisíc korun, to znamená, že třetí místo bylo za 100, druhé za 200 a první za 300 tisíc korun. Dostali od nás šek na pomoc v energetických úsporách, to znamená prostřednictvím těchto peněz budeme dále motivovat ty organizace k ještě větším úsporám," řekl Martin Pacovský - předseda představenstva Pražské Plynárenské.

"Když jsem nás přihlašovala jako městskou část do této soutěže, tak jsem motivovala zaměstnance úřadu tím, že ta poměrně velkorysá výhra by mohla být následně využita k nákupu kožíšků a pak, když jsme vyhráli, tak jsme zjistili, že ta částka je účelově vázaná na další úspory, takže nálada na palubě trošku ochladla, nicméně topnou sezonu už jsme měli za sebou, takže i ty úspory, tak pak už to bylo fajn," řekla Kateřina Šilhová Šafránková (BEZ PP) - starostka MČ Praha-Dolní Chabry.

Peníze mohou výherci použít například na nová okna, zateplení nebo například poradenství v oblasti úspor. Celkově pak Pražané v měřeném období ušetřili 130 milionů kubíků energie.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu