• Načítám...
>

Prosecké skály skýtají rozsáhlý podzemní komplex

  • 3. července 2023,
  • 13:31,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Přírodní památka Prosecké skály byla vyhlášena v roce 1968. Jedná se o pískovcové skály a systém podzemních prostor vzniklý těžbou písku, kde nyní žije několik ohrožených druhů netopýrů. Oblíbená je zde také vyhlídka Emy Destinové a Vyhlídka Prosecké skály. Dominantou Proseckých skal je otevřený profil pískovců, který dokumentuje vývoj české křídové pánve na území Prahy. Současná délka přístupných podzemních chodeb je asi 500 metrů, ale celkový rozsah proseckého podzemí mohl dosahovat 5 až 7 kilometrů. Od 18. století se zde ručně těžil bílý písek.

Reklama

Prosecké skály jsou přírodní památkou od roku 1968 a jsou zajímavé například tím, že skalní stěny nevznikly z pevných hornin přírodním procesem, ale uměle, zářezem lomu do svahu. Těžil se tu jak pevný pískovec zpracovávaný jako stavební kámen, tak rozpadavý, křehký používaný v místních cihelnách. Prosecké skály si ale překvapivě oblíbila i řada tehdejších hospodyněk. 

"V 18. století zde probíhala těžba písku, který se používal k mytí nádobí, což je dnes samozřejmě úsměvné protože při představě, že prababičky a pradědečkové tady dolovali písek hornickým způsobem, v podstatě ho škrábali a pak ho používali na mytí nádobí, tak to je hlavní účel Proseckých skal," řekl Zdeněk Davídek (STAN) - radní MČ Praha 9.

Podzemí je unikátním komplexem Proseckých skal, o kterém koluje řada záhad a legend.

"Dokonce se tady traduje, že ty chodby sloužily k úkrytu partyzánů v době Pražského povstání, legendy hovoří o tom, že vedou až do Brandýsa nad Labem, případně další obrovské pohádky, ale ty se nepotvrdily," řekl Zdeněk Davídek (STAN) - radní MČ Praha 9.

Pravdivější je varianta, že jde o bývalou Hamplovu pískovnu, které se dnes říká Močálka a Amerika 1 a Amerika 2 a jde o chodby zhruba v délce jednoho kilometru, kdy průchozích je zhruba pět set metrů. V současné době je ale podzemí z bezpečnostních důvodů veřejnosti uzavřeno.

"My jako Praha 9 se snažíme dostat k zpřístupnění proseckého podzemí, protože si myslíme, že je to zajímavé místo, které by mohlo být na mapě nových pražských zajímavých míst, ale ta cesta je poměrně trnitá a není to nic jednoduchého se k tomu dostat," řekl Zdeněk Davídek (STAN) - radní MČ Praha 9.

Pokud byste se chtěli na Prosecké skály přijít podívat, stačí dojet metrem na Střížkov, odkud to jsou pak pěšky necelé dva kilometry, případně přímo od bobové dráhy. Místo je průchozí jak z libeňské, vysočanské nebo prosecké strany. Snahou městské části Praha 9, kam Prosecké skály spadají, je vybudování nového výletního okruhu s pohledem na skály i s vyhlídkou na Prahu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu