• Načítám...
>

Pražská strojírna má největší fotovoltaickou elektrárnu v Praze

  • 12. července 2023,
  • 19:49,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražská strojírna spustila největší fotovoltaickou elektrárnu v metropoli. Ta je umístěná na střechách výrobních hal a skladů ve Vinoři. Díky ní bude pražská strojírna schopna pokrýt svou celkovou nominální roční spotřebu elektrické energie.

Reklama

Na střeše výrobních hal a skladů Pražské strojírny ve Vinoři vyrostla největší fotovoltaická elektrárna v metropoli. Solární panely by po většinu roku měly dodávat veškerou elektřinu, kterou dceřiná společnost dopravního podniku spotřebuje.

"Do minulého roku jsme platili 300 - 350 tisíc měsíčně, teď platíme 700 - 800 tisíc měsíčně. V této chvíli po spuštění elektrárny nebudeme platit měsíčně nic, bude 100 % naše plus asi 30 % půjde do přetoku, který můžeme zařídit až tehdy, až dostaneme licenční číslo EU, to znamená, že přetoky budou reálně realizovatelné v příštím roce," řekl Robert Masarovič (ANO) - předseda představenstva a generální ředitel Pražské strojírny.

Fotovoltaickou elektrárnu tvoří 2 200 solárních panelů. Ty pokrývají plochu 4 662 metrů čtverečních, to je pro představu asi 28 tenisových kurtů. Vyrobit pak tahle solární elektrárna dokáže až 980 megawatthodin elektřiny ročně, což je spotřeba asi 300 běžných domácností.

"Je to nesmírně důležitá věc, nesmírně prospěšná celému životnímu prostředí a já velmi vítám, že do toho podnik jako takový šel a budeme podporovat všechny podniky, které budou ty alternativní zdroje pro energii vytvářet," řekl Bohuslav Svoboda (ODS) - primátor hl. m. Prahy.

Vedení města totiž připravuje další fotovoltaické elektrárny. Ty plánuje instalovat na tisíce střech v Praze.

"V danou chvíli má Praha v plánu pokrýt až 20 tisíc střech, jsou to střechy, které jsou jak ve vlastnictví hlavního města Prahy, tak ve vlastnictví soukromých objektů, to se dnes realizuje, připravuje skrze PSOE," řekl Jan Chabr (TOP 09) - předseda Výboru pro energetiku ZHMP.

Vlastní fotovoltaické projekty pak připravuje také pražský dopravní podnik. Solární panely by podle ředitele podniku Petra Vitovského mohly v budoucnu pokrýt třeba novou vozovnu Hloubětín. I tady by solární panely měly zajistit energetickou soběstačnost provozu.

"Pro nás projekt fotovoltaiky na střeše Pražské strojírny byl od začátku velmi důležitý, můžeme se na tom spoustu věcí naučit a můžeme spoustu věcí vychytat i do těch ostatních instalací, které potom už v samotném dopravním podniku budeme uvádět v život," řekl Petr Witowski - předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Vybudování fotovoltaické elektrárny na střeše Pražské strojírny vyšlo na 27 milionů korun. Pro další rozvoj jejího využití je teď ale podle šéfa zastupitelského výboru pro energetiku Jana Chabra zásadní, aby obě komory Parlamentu schválily také novelu energetického zákona. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu