• Načítám...
>

V Galerii PRE zahájila výstavu malířka Andrea Forsterová

  • 11. září 2023,
  • 22:34,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Galerie PRE v Praze 10 hostí vstavu akademické malířky a grafičky Andrey Forsterové. Téměř 40 obrazů nabízí nejen expresivní, ale i figurální nebo duchovní témata. Hlavní linkou celé expozice je ale hledání klidu.

Reklama

Zpomal. To je název výstavy akademické malířky a grafičky Andrey Forsterové. Barevná exhibice odstartovala vernisáží druhé zářijové pondělí v Galerii PRE v Praze 10. Devětatřicet z části retrospektivních obrazů se zaměřuje především na hledání klidu. 

"Ten hektický způsob života, který všichni vedeme, mi začal vadit a snažila jsem se nějak zkoncentrovat do takového klidu a ráda bych, kdyby to promlouvalo k těm lidem v tom smyslu, že není potřeba tak spěchat, tak se hnát a je dobré se zastavit," řekla Andrea Forsterová - akademická malířka a grafička.

Řada obrazů pak zdánlivě připomíná vitrážová okna. A ne náhodou. Autorka totiž v minulosti tvořila jejich návrhy do plánovaného hospicu. K jeho stavbě ale nakonec nedošlo, návrhy Forsterové ale zůstaly.

"Po dlouhé době jsem se dostala do ateliéru, který sídlí v klášteře sv. Gabriela, v některých obrazech jsem vycházela z těch vitrážových oken, protože ono se to do toho kláštera sv. Gabriela mimořádně hodilo," řekla Andrea Forsterová - akademická malířka a grafička.

Celkově je z expozice zřejmé, že rozptyl autorčiny tvorby je široký. Výstava přesto nepostrádá obsahovou linku jak v námětu, tak ani v barevné škále.

"Ona je bytostná malířka, jsou to prostě v podstatě symboly, metafory, jsou to reálné předlohy, ale i vymyšlené," řekl Jiří Tichý - kurátor výstavy.

V expozici tak návštěvníci spatří nejen expresivní, ale i figurální nebo duchovní témata. 

"Třeba tady u toho prvního obrazu Anděl proti válce, to jsem vycházela z toho návrhu vitrážového okna pro hospic, kdy ten anděl přijímal do náruče toho vstupujícího, do toho přišla ta válka, tak jsem tam použila tu černou barvu," řekla Andrea Forsterová - akademická malířka a grafička.

Výstava s příznačným názvem Zpomal autorky Andrey Forsterové v Galerii PRE potrvá až do 27. října. Oázu klidu si návštěvníci navíc mohou užít zcela zdarma.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu