• Načítám...
>

Zoo Praha chová gorily nížinné už 60 let

  • 15. září 2023,
  • 13:57,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Letos může pražská zoo slavit dvě výročí. Je tomu rok, co otevřela unikátní pavilon pro gorily i jiná africká zvířata a je tomu šedesát let, co s chovem goril začala. Obě tato jubilea si Zoo Praha připomene v sobotu 23. září u příležitosti světového dne goril a vy můžete být u toho.

Reklama

První gorila do Zoo Praha dorazila roku 1973. Pojďme se při příležitosti výročí šedesáti let jejich chovu podívat, jak se v gorilinci žije.

"Za tu dobu už mají třetí pavilon, původně byli ve starém pavilonu opic, potom byli v pavilonu goril ve spodní části zoologické zahrady a teď jsou v Rezervaci Dja a ta péče o ně funguje dnes úplně jinak. Ta zvířata už nejsou jen držena jako expoziční, ale ta skupina má i sociální strukturu podobnou jako v přírodě," řekl Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů Zoo Praha.

Nejnovější pavilon Dja je otevřený teprve rok a těší se vysoké návštěvnosti.

"Tento pavilon má výjimečnou tu velikost, je násobně velký oproti tomu stávajícímu pavilonu ve spodní části zoologické zahrady a novinkou pro návštěvníky Zoo Praha je, že tu expozici sdílí gorily s guerézami pláštíkovými," řekl Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů Zoo Praha.

V pavilonu Dja aktuálně bydlí 6 goril a zrovna příští víkend se naskytne skvělá příležitost je navštívit. Pražská zoo totiž oslaví jejich světový den. 

"My v sobotu 23. září budeme slavit světový den goril, kdy na dvou místech v zoologické zahradě se návštěvníci mohou seznámit nejen s bohatou historií chovu goril, ale také s těmi projekty, které máme, na ochranu nejen goril, ale dalších pralesních afrických živočichů, budou se moci seznámit s prací strážců pralesa, budou se moci seznámit s tím, jak se sami mohou zapojit do té ochrany těchto živočichů," řekla Vendy Podhráská, pracovnice vzdělávacího oddělení Zoo Praha.

Pražská zoologická zahrada se pyšní i tím, že za svou historii odchovala už šest gorilích mláďat a tím rozhodně nekončí. 

"Máme dvě březí samice, samičku Duni, která k nám přicestovala v září loňského roku, ta očekává mládě někdy v období Vánoc a potom její babička Kijivu je březí a ta očekává mládě na přelomu února a března," řekl Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů Zoo Praha.

Návštěva zoo není jen o příjemně stráveném dni, ale také o pomoci, protože z každé zakoupené vstupenky putuje osm korun na konto, které pomáhá přežít volně žijícím zvířatům.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu