• Načítám...
>

Praha poděkovala záchranářům za pomoc v Řecku

  • 18. září 2023,
  • 13:30,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Čeští hasiči a záchranáři se vrátili z Řecka, kde pomáhali likvidovat největší požár na území Evropy za posledních 20 let. Do akce vyrazili i pražští profesionálové se svojí technikou. Ošetřili tam několik osob a před požárem uchránili desítky domů. Jejich skvělou práci ocenili také zástupci hlavního města Prahy, které hasiče, a to jak profesionální, tak dobrovolné, dlouhodobě podporuje. I díky české pomoci je teď situace v Řecku stabilizovaná a vzhledem k poklesu teplot by žádné další požáry hrozit neměly. Naopak teď Řecko trápí déšť a povodně.

Reklama

Celkem tři týdny pomáhali čeští hasiči a záchranáři při devastujících požárech v Řecku, které zároveň představovaly největší požáry v Evropě za posledních více než 20 let. Na likvidaci požáru byly využity dva moduly pro hašení včetně vrtulníku Black Hawk a 140 členů modulů, jako byli hasiči, piloti, servisní technici a zdravotníci.

„Náročné to bylo, jsou to podmínky, na které někteří z nás už jsou zvyklí, například z měsíčního nasazení zdravotnického týmu v Nepálu. Jsou tam ale drobné rozdíly, samozřejmě velmi vysoké teploty a vítr, který neustále měnil směr, což stěžovalo předpověď toho, kam se nám požár bude šířit,“ vysvětluje Petr Vodička, velitel čety pražských hasičů.

Pražským hasičům a záchranářům, kteří byli do akce nasazeni, přišli osobně poděkovat také zástupci hlavního města Prahy. Právě magistrát přitom hasiče, a to jak ty profesionální, tak dobrovolné, dlouhodobě podporuje. 

„Ta podpora spočívá jednak v podpoře materiální, když se podíváme na stroje za mnou, tak některé jsou pořízené z podpory města nebo zcela z prostředků města. Také se samozřejmě snažíme vytvořit prostor pro to, aby měli kde pracovat, aby to zázemí bylo maximální možné,“ říká primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

„My jsme na ně všichni strašně hrdí, já jsem jim dnes právě přišla všem osobně poděkovat a říct jim, jak si vážíme a ceníme jejich práce a jejich nasazení, a to nejenom tady v České republice a v Praze, protože pomáháme po celé naší zemi, ale jak je vidět, tak když potřebují i ostatní země, tak my umíme rychle vyjet,“ popisuje Alexandra Udženija (ODS), náměstkyně primátora hlavního města Prahy.

Odjezd byl přitom prakticky okamžitý, všichni záchranáři se dobrovolně přihlásili a jakmile dostali k odjezdu zelenou, byli do hodiny sbaleni a přichystáni na náročnou cestu. Vzali s sebou i těžkou techniku, mezi kterou nechyběla ani velkokapacitní sanitka Fénix, která je přizpůsobená hlavně k evakuaci osob.

„Vejde se tam až 12 osob, jsou tam i lůžka, což bylo zapotřebí v Řecku a musím říct, že se ošetřily stovky lidí a zároveň se podařilo zachránit i majetek. Tuším, že hasiči říkali, že zachránili 80 domů před požárem, což je úžasné a já jim za to ještě jednou strašně moc děkuji,“ uzavírá náměstkyně primátora hlavního města Prahy Alexandra Udženija (ODS).

V této chvíli už je v Řecku situace i díky pomoci českých hasičů a záchranářů stabilizovaná a požáry už naštěstí nehrozí. Naopak většinu území teď začaly trápit deště a povodně. S tím už by si ale Řecko mělo poradit a kdyby náhodou ne, českou pomoc má opět v záloze. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu