• Načítám...
>

Praha podpoří registrované sociální služby

  • 18. září 2023,
  • 16:51,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Ministerstvo práce a sociálních věcí podalo v těchto dnech výzvu, aby se registrované sociální služby připravily do Programu podpory. Pro hlavní město Prahu je zatím předběžně alokovaná částka ve výši více než dvou miliard korun. Tyto prostředky půjdou například na pečovatelské a terénní služby, domovy pro seniory, linku důvěry a další zdravotně-sociální zařízení. Praha se také v letošní zimě chce více zaměřit na pomoc lidem bez přístřeší, a to formou spolupráce s nemocnicemi. Důraz chce také klást na pomoc v oblasti duševního zdraví dětí a mládeže.

Reklama

Registrované sociální služby na území hlavního města Prahy se zřejmě dočkají další výrazné podpory od státu. Půjde například o pečovatelské a terénní služby, domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem, linku důvěry nebo zdravotně-sociální zařízení. Ministerstvo práce a sociálních věcí už v tuto chvíli podalo výzvu, aby se tyto organizace přihlásily do Programu podpory registrovaných sociálních služeb. Praze by ze státního rozpočtu měly dorazit více než 2 miliardy korun.

„To se uvidí, až bude schválen rozpočet, nicméně už teď výzvu dáváme, protože registrované služby potřebují nějakou jistotu, aby už od ledna příštího roku mohly mít některé finance alokované,“ vysvětluje náměstkyně primátora hlavního města Prahy Alexandra Udženija (ODS).

Výše finanční pomoci pak záleží na druhu konkrétní registrované služby a kolik je podle zákona, vyhlášky a metodiky Ministerstva práce a sociálních věcí na danou službu určeno peněz. Všichni, kdo jsou na ministerstvu registrováni, mohou o příspěvek žádat. 

„Na to samozřejmě navazují potom granty hlavního města Prahy, které jsou určeny pro občany hlavního města Prahy, kteří jsou v nouzi, kteří potřebují na sociální služby a různé programy v této oblasti. My jako opozice se budeme snažit, aby ty granty na příští rok byly dostatečné,“ říká zastupitelka hlavního města Prahy Marta Gellová (ANO).

Přesná výše zatím ještě není stanovena, ale měla by být minimálně taková jako v letošním roce. Vzhledem ke všeobecnému trendu zdražování se ale dá spíše očekávat, že podpora bude v následujících letech růst, aby alespoň částečně zohlednila inflaci, zdražování a nižší kupní sílu obyvatel, hlavně těch nejslabších.

„Těch důvodů je více. Samozřejmě ty služby jsou i žádanější, takže se jejich počet navyšuje, stejně tak se navyšuje i počet výkonů a úkonů. Každoročně se to navyšuje, jenom letos jsme oproti loňskému roku navýšili o čtyři procenta a myslím si, že to navyšování bude i do budoucna,“ uzavírá Alexandra Udženija (ODS), náměstkyně primátora hlavního města Prahy. 

Sociální podpora je ze strany Prahy široká. Za pár měsíců například nastane zima a myslet je třeba i na lidi bez přístřeší. Město proto připravilo nové projekty ve spolupráci s nemocnicemi, kdy Na Františku a v Nemocnici následné péče ve Vysočanech budou nonstop připravena lůžka s možností poskytnutí zdravotní péče. Další klíčovou oblastí, na kterou se město chce v následujícím volebním období zaměřit, je pak duševní zdraví dětí a mládeže. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu