• Načítám...
>

V Museu Kampa ocenili handicapované umělce

  • 21. září 2023,
  • 11:29,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

V Museu Kampa se předávaly ceny v rámci třetího ročníku soutěže Každý může být umělcem. Tato soutěž už je celorepubliková, na rozdíl od prvního ročníku, pořádá ji Domov Sulická, který se zaměřuje na lidi s mentálním postižením. Cílem projektu je ukázat, že pokud jde o umění, tak to nezná hranice a malovat může skutečně každý, tedy i člověk s mentálním handicapem. Obrazy těchto umělců se budou následně prodávat formou aukce a výtěžek poputuje ke konkrétním autorům. Akce se konala za podpory městské části Praha 1.

Reklama

Každý může být umělcem, tak zní název původně pražské soutěže, která vznikla na popud Domova Sulická, který pomáhá lidem s mentálním postižením. Letos se konal už třetí ročník této soutěže, do které se mohli tentokrát zapojit handicapovaní umělci z celé České republiky od dětí až po seniorský věk. Slavnostní vyhlašování těch nejhezčích děl se konalo v prostorách Musea Kampa.

„Každý rok je nějaké zaměření, co mám rád, koho mám rád, kde to mám rád, letos to bylo koho mám rád. Ta soutěž je každý rok o větším počtu lidí, kteří posílají své obrazy a je to o lepší a lepší kvalitě,“ vysvětluje ředitelka Domova Sulická Lenka Kohoutová.

Čestné místo na výstavě má se svým obrazem i paní Eva. Ta bohužel dorazit nemohla, protože letos prohrála svůj boj s rakovinou. 

„Měla neskutečně skvělou povahu, byla neustále veselá a neustále tvořivá. Také pracovala až do důchodu a mimo jiné ráda malovala a co měla ráda, to nakreslila. Například muzikantské nástroje kapely "Ajeto!", které byla součástí,“ říká Lenka Kohoutová, ředitelka Domova Sulická.

Ocenění přišla mentálně postiženým umělcům osobně předat také starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměřská. 

„Jejich rukama můžeme vhlédnout do té jejich duše. Umění vždy zobrazuje to, co cítí umělec sám a toto je zcela mimořádná příležitost a já jsem nesmírně ráda, že tuhle prodejní aukční výstavu máme právě na Praze 1,“ oceňuje starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

Paní starostka zároveň ocenila vysokou řemeslnou úroveň jednotlivých obrazů, kdy v umění to, zda je někdo zdravý nebo má nějaké postižení, v podstatě žádnou roli nehraje.

„Mě nesmírně překvapuje, s jakou razancí se ti umělci mnohdy toho plátna nebo toho nástroje chopili, že to jsou skutečně řemeslně zralá díla a to se nedá říct o leckterém moderním umělci,” uzavírá Terezie Radoměřská (TOP 09), starostka městské části Praha 1.

Všechny obrazy je možné zakoupit prostřednictvím aukce. Výtěžek pak poputuje přímo vybraným handicapovaným umělcům, v jejichž tvorbě se zračí upřímnost, láska k životu a obrovská míry pozitivity.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu