• Načítám...
>

Spisovatelé a studenti četli cestujícím ve vlaku

  • 21. září 2023,
  • 20:21,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Čtení k cestování vlakem neodmyslitelně patří. Dlouhé kilometry díky tomu rychle ubývají a knižní příběhy krásně stoupají do hlavy. Před deseti lety proto Střední školu a Akademii Michael napadlo, že by nemusel být úplně špatný nápad, aby takto začali ve vlaku číst i samotní spisovatelé, a to pěkně nahlas, jak to běžně dělají například při představování své nové knihy. Zajímavý projekt se rychle ujal a festival autorského čtení ve vlaku trvá dodnes. Letos se ho zúčastnilo hned 32 autorů, mezi kterými nechyběli ani studenti organizujících škol. Cestující vlaků tak zažili nevšední zážitek.

Reklama

Už podesáté zavítali vybraní čeští spisovatelé a s nimi i studenti kreativních škol mezi cestující do vlaků Českých drah, aby jim předčítali ze svých knih. Idea festivalu autorského čtení ve vlaku vznikla na Střední škole a Akademii Michael. Nyní náplň festivalu rozšiřuje Vysoká škola kreativní komunikace a Literární akademie.

"Máme vyhraněné kupé, kde informujeme cestující, že se festival koná a zůstanou tam s námi, poslechnou si čtení autorů, kteří jedou a zároveň na každé stanici cestující přistupují, tak rovněž se k nám postupně přidávají a poslechnou si aspoň na té trase, co jedou, kousek čtení úryvku spisovatele nebo spisovatelky," řekl Daniel Kubec - Vysoká škola kreativní komunikace.

Těch se letos do čtení zapojilo celkem 32. Někteří už takto ve vlaku čtou řadu let, organizátoři zároveň spolupracují s vybranými knižními nakladateli. Festivalu se pak také účastní vybraní studenti pořadatelských škol.

"Za mě je to úžasná příležitost a jsem ráda, že jsem se sem mohla dostat na základě toho mého přednesu a těch mých textů, je pro mě pocta tu být," řekla Eliška Zelenaková - studentka, Vysoká škola kreativní komunikace.

"Připravil jsem si nějaké povídky, nové i starší a potom také úryvek z poslední knížky, která vyšla před časem a jmenuje se Sokrates na rovníku, ale hlavně ty povídky, které jsem ještě nikde nečetl," řekl Tomáš Zmeškal - spisovatel.

Stálicí v rámci akce Čtení ve vlaku je také spisovatelka a vystudovaná scenáristka Dora Čechova. Opět si pro cestující připravila osvědčenou klasiku Ženy, které potřebují muže. 

"Čtení ve vlaku je taková hodně drsná zkušenost na autorské čtení, já tam beru letos studentku a hodím jí do vody, protože když vám hlásí každou zastávku, kam vjíždíme, tak je nesmírně těžké udržet pozornost," řekla Dora Čechova - spisovatelka.

Festival autorského čtení ve vlaku probíhal v týdnu od 18. do 21. září, a to ve vybraných vlakových spojích, například z Prahy do Řevnic a zpět, do Kolína, Českého Brodu nebo Kralup nad Vltavou. Festival byl slavnostně ukončen v knihkupectví a kavárně Luxor na Hlavním nádraží v Praze, kde proběhla beseda a autogramiáda s autory.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu