• Načítám...
>

Praha pokračuje v budování protipovodňové ochrany

  • 25. září 2023,
  • 17:46,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Před deseti lety zasáhla Prahu poslední velká voda a město od té doby usilovně pracuje na rekonstrukci a budování protipovodňové ochrany, aby na přírodní živel, jakým povodně jsou, byla zase o něco lépe připravena. Radní na svém jednání schválili navýšení stávajícího mobilního hrazení u vltavských nábřeží. Bezpečnostní rezerva se tak zvýší o rovných 30 centimetrů a celkové se i rozšíří a prodlouží. V plánu je i pokračování na protipovodňových opatřeních v Troji, tam je ale situace o něco složitější a čeká se na vyjádření expertů. Jasněji by mohlo být do konce tohoto roku.

Reklama

Hlavní město Praha pokračuje v rekonstrukci a budování protipovodňové ochrany centra města, konkrétně oblasti Josefova a vltavských nábřeží. Rada hlavního města tak neusnula na vavřínech a i po deseti letech od poslední velké vody pracuje na tom, aby Praha byla co nejlépe ochráněna před povodněmi. 

„To, co teď budeme realizovat a co jsme právě schválili, tak se jedná o kompletní modernizaci a rozšíření stávajícího mobilního hrazení v úseku od Masarykova nábřeží až po Dvořákovo nábřeží a zároveň dojde k zvýšení bezpečnostní rezervy o třicet centimetrů,“ vysvětluje radní hlavního města Prahy Michal Hroza (TOP 09).

Konkrétně se bude jednat o navýšení stávajícího mobilního hrazení v úsecích Masarykova, Smetanova, Alšova a Dvořákova nábřeží. Bezpečnostní rezerva se nejenom zvýší, ale také rozšíří a prodlouží oproti stávajícímu stavu. Protipovodňová opatření by se pak měla týkat i Troji, tam je ale situace o něco obtížnější.

„Tam se musí vyřešit nástup vody z Vltavy a zároveň je tam protékající potok, který je druhá velmi zásadní věc při té povodni jako takové. Na to je několik návrhů,“ říká primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Jeden pochází přímo od lidí, kteří v místě bydlí, ten je ale podle všeho technicky nerealizovatelný, protože vytvoření tunelu, se kterým by se podle návrhu počítalo, by znamenalo budovat tunel do skály, což by představovalo neúměrně vysoké náklady. Tunel by se navíc vodou stejně naplnil a přestal by ji odvádět.

„V současné době jsme ve fázi, kdy se ta finální podoba toho technického řešení velmi intenzivně diskutuje mezi našimi experty na tyto otázky. Finální podoba ještě v tuto chvíli není známa, ale měla by být finalizována do konce roku,“ uzavírá primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Co už ale jasné je, tak jsou právě termíny ohledně navýšení mobilního hrazení vltavského nábřeží. Tam by Praha s realizací ráda začala už v letošním roce, s dokončením pak počítá v roce příštím. Celkově by město mělo přijít na 51 milionů korun. Od chvíle zahájení výstavby by ho Praha měla dokončit za dvanáct měsíců. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu