• Načítám...
>

V Praze odstartoval Světový silniční kongres

  • 2. října 2023,
  • 15:02,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Hlavní město silnic. V Praze začíná světový kongres. Do Česka se vrátil po 52 letech. Své zastoupení v Pražském kongresovém centru našla i nová témata, jako je uhlíková neutralita, autonomní vozidla, elektromobily nebo nabíjecí infrastruktura.

Reklama

Praha se na 5 dní stala hlavním městem dopravní infrastruktury. Kongresové centrum na Vyšehradě totiž hostí 27. světový silniční kongres. Ten se do Česka vrátil po 52 letech. Kongresu se zúčastní víc jak 3500 delegátů ze 113 zemí světa.

,,Ten kongres opravdu přináší konfrontaci, porovnání nejmodernějších inovací, novinek v oblasti technologií, v oblasti metod. V tomto směru je ta konference mimořádně cenná," řekl na úvodní tiskové konferenci ministr dopravy ČR Martin Kupka (ODS).

,,Ten kongres vlastně představuje vrchol, je to top management dopravy z celého světa," doplnil pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

,,Hlavní činností toho PIARCu je předávání si těch nejlepších zkušeností navzájem, takže to je podle mě ten hlavní cíl, prostě nasát, my tomu říkáme trošku nachytřit se a získat z toho celého světa tu nejlepší praxi a potom jí aplikovat," vysvětlil zástupce ČR ve Světové silniční asociaci Petr Mondschein.

Hlavními tématy kongresu jsou správa silnic a dálnic, mobilita, odolná infrastruktura, provoz, udržitelnost a bezpečnost. Velký prostor dostaly také současné trendy jako uhlíková neutralita, elektromobilita nebo třeba autonomní řízení, které tady představila britská společnost AURIGO. 

,,Za mnou stojí autonomní autobus britské společnosti AURIGO, který přivážíme do Prahy v rámci mezinárodního výzkumného projektu. V tuhle chvíli autobus dokáže jet dvacet kilometrů za hodinu v autonomním modu, v manuálním modu dokáže jet 45-55 kilometrů za hodinu. V tuhle chvíli se uvažuje užití nejčastěji v nějakých vyhrazených prostorech, v nemocnicích, v rezidenčních oblastech nebo na letištích třeba z terminálu do terminálu," popsala nám projektová  manažerka Power HUB Marie Horniecká.

Vedle technologických novinek pak kongres nezapomněl ani na osvětu. Dokument upozorňující na možné důsledky rychlé jízdy tady představil BESIP. 

,,Za námi vlastně vidíte ukázku kampaně 13 minut, kdy všeobecně říkáme lidem, že se nevyplatí dohánět čas. Pět lidí způsobilo těžkou nehodu, o nich se natočil dokument, dokázali o tom mluvit a je to vlastně message lidem, aby opravdu zpomalili. Člověk když spěchá, nažene sotva 13 minut, které se ale nevyplatí dohánět," řekl pražský koordinátor BESIP Oldřich Kassl.

Součástí kongresu je bohatý doprovodný program. Ten nabídne konference, workshopy i řadu společenských akcí. Na doprovodné výstavě je 35 národních pavilonů včetně samostatné česko-slovenské expozice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu