• Načítám...
>

Muzeum pražského vodárenství otevřelo své brány

  • 14. října 2023,
  • 13:51,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Muzeum pražského vodárenství v Podolské vodárně pořádá každoročně na jaře a na podzim Dny otevřených dveří. Do muzea i na nádvoří vodárny byl vstup zdarma a jednalo se o volnou prohlídku expozice s komentářem historiků PVK. Počet osob na každou prohlídku je vždy omezen na padesát a zájemci se musí předem registrovat přes webové stránky www.pvk.cz.

Reklama

V Muzeu pražského vodárenství se jako každoročně konal den otevřených dveří. Zájemců přišlo požehnaně a bylo se opravdu na co koukat.

"My Dny otevřených dveří pořádáme dvakrát ročně, na jaře, většinou v březnu a na podzim, většinou v říjnu. Jsou to události, které jsou vázané k mezinárodním svátkům, v březnu je to Mezinárodní den vody, teď na podzim je to evropský den technického dědictví," řekl Kryštof Drnek, historik PVK.

Muzeum nabízí skutečné skvosty. A to například vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. či model čerpacího soustrojí z rukou českého vynálezce Josefa Božka. Zároveň myslí i na současnost, například pro děti jsou připraveny interaktivní hry na moderních dotykových obrazovkách. Pro vozíčkáře je k dispozici „schodolez“, který umožní bezproblémový přístup do expozice, jež je koncipována také jako bezbariérová.

"Náš největší exponát, když pominu samotnou vodárnu, tak je to takzvané Gatterovo kolo, což je čerpací stroj ze severních Čech z obce Pavlovice, který fungoval mezi lety 1902 - 1975 a je to originální čerpací stroj, který se zachoval. Byl opraven a byl sem dlouhodobě zapůjčen, my ho spouštíme, protože se ho povedlo opravit natolik, že je možné ho pustit. Tedy ne s jeho původním pohonem, to jest na vodní kolo, ale normálně na elektromotor," řekl Kryštof Drnek, historik PVK.

Historie Muzea pražského vodárenství sahá až do roku 1952, kdy první návštěvníci zamířili do suterénních prostor v tehdejším sídle Pražských vodáren na Národní třídě. Do areálu vodárny v Podolí se přestěhovalo v roce 1996. O rok později byla expozice s výstavní plochou o rozloze 800 ms depozitáři a přednáškovým sálem slavnostně otevřena.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu