• Načítám...
>

Chytré budovy přitáhly na Prosek učitele z celé republiky

  • 17. října 2023,
  • 15:26,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Seznámit pedagogy z celé České republiky s výhodami a fungováním inteligentních budov. To bylo cílem Proseckého dne Loxone, který se v polovině října uskutečnil na Střední průmyslové škole v Praze 9.

Reklama

Vývoj technologií se neúprosně řítí dopředu a to se propisuje i do manuálních a technických oborů. Přizpůsobit se tak musí i výuka na středních školách a učilištích. Vzdělávat se tak musí i středoškolští učitelé. Na Střední průmyslové škole v Praze 9 se v rámci Proseckého dne učitelů seznamovali s inteligentními budovami.

"Inteligentní budova je spíš otázka marketingová, ta budova není inteligentní, protože sama nepřemýšlí, je v podstatě automatizovaná a plní roli, kterou tam ten programátor vytvořil. Cílem je ušetřit čas. To je ta největší část a potom ušetřit náklady," řekl Lukáš Procházka - ředitel SPŠ Novoborská.

"Zároveň je to o odstranění nějakého lidského faktoru, protože tím, jak nám technologie přibývají, tak jsme schopni si v domech pustit chlazení i vytápění dohromady, což samozřejmě není ekonomické, takže tím pádem narážím i na nějaký energetický management budov, což je dnes jedno z nejčastějších témat a nejpožadovanějších od investorů," řekl Pavel Lískovec - manažer české pobočky spol. Loxone.

Naprogramované budovy dokáží samy třeba regulovat ideální světlo v místnostech, hlídat teplotu, vyvětrat, pokud je vydýchaný vzduch v místnosti a dokáží například i šetřit energie. No a jak takovou budovu naprogramovat se učitelé dozvěděli v rámci několika přednášek.

"Kolega seznámí učitele, jakým způsobem se dá dělat třeba pokročilé programování, kdy vám nevystačí ty klasické programovací bloky, ale potřebujete třeba integrovat zařízení třetích stran, potřebujete si pořídit vlastní algoritmus," řekl Lukáš Procházka - ředitel SPŠ Novoborská.

Zástupci evropského výrobce systému pro inteligentní elektroinstalace pak učitelům představili také možnosti, jak tohle specifické programování vyučovat.

"Je to důležité, aby uměli učit nové věci, které ti žáci potom využijí v praxi. Dnes nemá cenu učit žáky, co je součástka diak, triak a podobně, ale je důležité, aby uměli doopravdy používat ty nové technologie a poté, co dostudují, jít rovnou do praxe," řekl Antonín Klecanda (STAN) - radní hl. m. Prahy.

"Zároveň jsme vytvořili pro školy a učitele nějaký učební program studijní, v rámci kterého dokáží velmi jednoduše vzdělávat a standardizovat ty postupy, jak to ty žáky naučit, takže máme připravené osnovy, máme připravené nějaké balíčky, nějaká stanoviště, kdy vlastně oni ty věci mohou dnes vzít, namontovat je do té učebny a my je i naučíme používat," řekl Pavel Lískovec - manažer české pobočky spol. Loxone.

Střední průmyslová škola na Proseku pak připravuje i další program. V listopadu odstartují například Dny techniky pro žáky základních škol. Ti si tady až do února budou moci vyzkoušet jednotlivé obory školy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu