• Načítám...
>

Veřejné osvětlení Prahy slaví 300 let

  • 20. října 2023,
  • 10:52,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Pražské veřejné osvětlení má 300. výročí. Jak se lampy za stovky let změnily, jak veřejné osvětlení funguje a co všechno zahrnuje, demonstruje občanům na Mariánském náměstí výstava, kterou připravila společnost THMP.

Reklama

Dnes už v ulicích Prahy olejovou lucernu nenajdeme, ale právě letos je tomu 300 let, co byly úplně ty první rozmístěny na Královské cestě a započaly historii pražského světla. K tomuto kulatému výročí uspořádala společnost Technologie hlavního města Prahy výstavu, kterou můžete navštívit až do 15.listopadu.

"My jsme Pražanům chtěli ukázat, jak se ta technika vyvíjela, to je to, co vidíte za mnou svítit, to jsou různé druhy lamp, které procházely Prahou, sice v tom novověku, ale máme tady i plynovou lampu," řekl Tomáš Jílek - předseda představenstva THMP.

"Seznámí se s tím, co všechno v Praze svítí, Petřínská rozhledna, Národní divadlo osvětlené, protože není jen osvětlení ulic těmi lampami, ale máme i slavnostní osvětlení, že můžeme při významných příležitostech tu Prahu rozsvítit," řekl Bohuslav Svoboda (ODS) - primátor hl. m. Prahy.

Pražské osvětlení představuje necelých 140 000 stožárů veřejného osvětlení, které jsou řízené z 1500 zapínacích míst. To celé je propojené kabely v délce 5500 kilometrů a ty jsou ukryty většinou v chodnících a komunikacích. Aby těch čísel nebylo málo, prozradíme ještě to, že aktuálně se o to všechno stará 400 zaměstnanců Technologie hlavního města Prahy.

"Prahu stojí veřejné osvětlení přes 1 miliardu korun, to zahrnuje jak náklady na údržbu, obnovu, tak zejména náklady na elektrický proud," řekl Tomáš Jílek - předseda představenstva THMP.

V současné době už probíhá nejrozsáhlejší modernizace veřejného osvětlení, co Praha pamatuje. Výměna sodíkových zdrojů za LED čeká všech 140 000 lamp. Zatím je vyměněno přibližně 15 000.

"S těmi LEDkami budeme schopni svítit dynamicky, budeme schopni vyjít vstříc požadavkům občanů na to, jak si představují to svícení, budeme schopni tónovat to světlo, budeme schopni ho zesilovat, zeslabovat podle potřeby, šetřit, to je samozřejmě důležitý aspekt té výměny, že se díky podaří ušetřit až 30 procent energie, kterou nám veřejné osvětlení vydává dnes," řekl Michal Hroza (TOP 09) - radní hl. m. Prahy.

A víte, kdy se lampy rozsvěcí? Každý den jinak, rozzáří se vždy při západu slunce a potemní při jeho východu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu