• Načítám...
>

Praha 11 nesouhlasí s výstavbou věžáků v místě kina

  • 2. listopadu 2023,
  • 17:19,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Do roku 1996 byli čeští filmoví nadšenci zvyklí chodit výhradně do jednosálových kin. Pak se ale otevřela Galaxie, první multikino v Česku, kde na diváky čekalo hned osm sálů, popcorn a tisíc pohodlných sedaček. Zvuk si navíc mohli zpestřit tehdy unikátním systémem Dolby Digital. Dnes už ale kino nefunguje a nyní se řeší, co dál. Na prostory starého kina si brousí zuby developeři, kteří by tam rádi postavili dva věžáky o jednadvaceti patrech. S tím ale městská část Praha 11 nesouhlasí a bude proti tomuto záměru bojovat.

Reklama

Když se v roce 1996 na Hájích v městské části Praha 11 otevíralo multikino Galaxie, šlo o vůbec první kino tohoto typu v Česku. Byla to tehdy velká událost a za filmy se tam sjížděla celá Praha. Dnes už je ale kino zavřené a v místě starého původního kina by měly vyrůst dva obří věžáky o jednadvaceti patrech. S tím se ale Jedenáctka smířit nehodlá. Původní plány na výstavbu Jižního Města z roku 1971 tam navíc počítaly pouze s nízkopodlažní zástavbou.

"Městská část prostřednictvím jako kompetence územního rozvoje se rozhodla se bránit proti tomuto záměru a začala těmi kroky, nejprve informovat obyvatele, seznámit se s tím záměrem, vypracovat relevantní námitky a vstoupit do územního řízení," řekla Šárka Zdeňková (HPP 11) - starostka MČ Praha 11.

Poslední verze stavebního záměru prý navíc dokonce ani nebyla představena městské části před tím, než ho investor dal na stavební úřad.

"Výbor pro územní rozvoj ho na svém jednání měl až ve chvíli, kdy se dozvěděla městská část nebo všichni občané z úřední desky, že tento záměr je ve společném řízení. Výbor pro územní rozvoj se sice o záměru bavil, ale neměl žádné dostatečné podklady," řekla Zuzana Malá - předsedkyně Výboru pro územní rozvoj MČ Praha 11.

Se záměrem výstavby výškových budov nesouhlasí ani řada místních včetně představitelů okolních domů.

"Rozhodně tady nechceme 21 patrové věže, kde bude 277 bytů, to znamená, že zabydlenost se zvětší z nějakých 2000 lidí na nejméně 2500," řekl Bohuslav Sutner - zástupce SVJ.

Problémy pak vidí například i v dopravě nebo s parkováním. Věžáky mají mít sice podzemní garáže, otázkou ale je, zda budou parkovací místa stačit.

"Z mého pohledu je to naprosto nedostačující, protože se tam plánuje nějakých 270 bytů a parkovacích jednotek je 310. S tím, že je tam plánovaných šest 5+kk bytů, ještě mnohem větší počet 4+kk a tam se dá předpokládat, že ty bytové jednotky budou mít více než jedno auto," řekla Lenka Minártová - předsedkyně SVJ Anežky Malé.

"Už v tuto chvíli to parkování je dost komplikované, takže předpokládáme, že by to bylo ještě horší, tak z toho důvodu jsme proti jakýmkoliv takovým stavebním záměrům," řekl Josef Chaloupka - předseda SVJ Anežky Malé.

Přestože developer má v tuto chvíli v rukávu dostatek dokumentů, které stavbu posvěcují, městská část Praha 11 se bude bránit všemi zákonnými prostředky proti realizaci projektu. Sama Jedenáctka by si místo bývalého multikina Galaxie dovedla představit například kulturní centrum. Jak vše nakonec dopadne, je ale zatím stále nejasné.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu