• Načítám...
>

V pražské zoo se slavilo. Kawimu jsou tři roky

  • 19. listopadu 2023,
  • 1:00,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Sameček orangutana sumaterského Kawi z pražské zoo oslavil třetí narozeniny. Popřát mu návštěvníci přišli do Indonéské džungle, kterou obývá. Ti nejmladší měli vstupné jen za korunu.

Reklama

V pražské zoo se slavilo. Malému orangutanovi Kawimu, kterému se pro jeho významné datum narození přezdívá 'sametový', jsou už tři roky. Chovatelé tak pro něj připravili narozeninové překvapení.

"Dostal potravinový enrichment, který se skládá hlavně z fíku a tím se teď zabývá, s tím si hraje," řekl Jan Mengr - kurátor chovu primátů, Zoo Praha.

Kawi patří k nejvýznamnějším mláďatům zahrady. Je totiž pokračovatelem geneticky velmi cenné linie orangutanů.

"Pochází z linie orangutanů, kteří v 60. letech přišli přímo z lesů Sumatry, to byl samec Bimbo a samice Soňa, tím pádem je Kawi geneticky cenný a myslíme si, že potom nebude problém ho potom udat do nějaké další zoologické zahrady jako chovné zvíře," řekl Jan Mengr - kurátor chovu primátů, Zoo Praha.

Návštěvníci pražské zoo ale o Kawiho hned tak nepřijdou. Gorilí sameček bude zhruba do osmi let závislý na matčině mléce.

"Je to dáno tím, že orangutani jsou hodně solitérní zvířata a během těch prvních osmi let se to mládě musí naučit úplně všechno, co potřebuje pro svůj život potom dál. Už potom nemá moc další příležitosti to někde okoukat, musí tedy už všechno znát. Kawi je ve srovnání se zbytkem orangutaní skupiny poměrně hravý, je to hračička, bude vše zkoumat a to má teď v popisu práce," řekl Jan Mengr - kurátor chovu primátů, Zoo Praha.

A pro zajímavost, připomeňme také celé jméno oslavence - Pustakawan znamená v překladu z indonéštiny knihovník.

"Je to odkaz na knižní ságu spisovatele Terryho Pratchetta Zeměplocha, kde vystupuje postava orangutana knihovníka, protože Terry Pratchett proslul i tím, že podporoval orangutany a jejich ochranu ve volné přírodě, tak jako poctu jsme se rozhodli zvolit toto jméno," řekla Tereza Šolcová - tisková referentka Zoo Praha.

Kawiho i celou jeho rodinu si lidé mohou prohlédnout v pavilonu Indonéské džungle nedaleko hlavního vstupu do Zoo Praha. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu