• Načítám...
>

Praha poskytne hasičům dotaci na úpravu nových vozidel

  • 19. listopadu 2023,
  • 14:37,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Deset nových vozidel získali profesionální hasiči hlavního města Prahy. Auta teď ale čeká přestavba na požární vozidla. Na tu magistrát přispěje částkou 1 443 700 korun. Dotaci už schválili pražští zastupitelé.

Reklama

Hasičský záchranný sbor hlavního města získal deset nových osobních aut Škoda Kodiaq. Vozidla ale hasiči obdrželi v civilním provedení a musí tak projít úpravou. Na jejich přestavbu na požární vozidla magistrát přispěje částkou přes 1 400 000 korun.

,,Musí se tam tedy dát ta hasičská výbava, musí to mít nějakou tu výstražnou signalizaci a zvuk a tak dále, čili to jsou vlastně peníze do aut, která už byla koupena," řekl primátor hlavního města Prahy, Bohuslav Svoboda (ODS).

Přestavba jednoho auta pak magistrát vyjde zhruba na 250 tisíc korun. Podle pražského primátora Bohuslava Svobody se ale dalo ušetřit na přebarvení aut, která hasiči dostali v bílé barvě.

,,Je to hasičské auto, čili my ho musíme přelakovat načerveno, přičemž tedy, kdyby se na to myslelo, tak by nám měla ta továrna dodat ta auta vlastně červená. To přemalování je zbytečné, ta výbava je jasná, ta se udělat musí," vysvětlil primátor.

Velitelská vozidla budou umístěna na hasičské stanici v Praze. Díky svým parametrům jsou schopna zasahovat v hůře dostupných místech nebo v prostorech, kam se jiná zásahová technika nedostane. Sloužit budou například pro transport členů jednotky na místo zásahu nebo třeba k zajištění týlu.

,,Díky tomu, že to je osobní vozidlo, tak by mělo být rychlejší, mělo by tam být dřív a jede s ním velitel toho zásahu, plus někdo, kdo rovnou na tom místě začne pracovat na tom, jak se ten zásah bude dělat, takže když už tam hasiči dojedou s těmi velkými stříkačkami, tak už je tam vlastně připravená taktika na to, jak se to bude dělat," popsal Svoboda.

Nově vybavená vozidla tak mají především pomoci zrychlit zásahy a přispět tak i k větší bezpečnosti obyvatel hlavního města.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu