• Načítám...
>

Projekt nového sídla záchranky vypracuje studio Plural

  • 19. listopadu 2023,
  • 12:48,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Praha zná vítěze soutěže na podobu nového sídla pražské záchranky. To má vzniknout v Praze 9 na Proseku. Projekt vypracuje skupina architektů ze studia Plural. Plán už schválili pražští zastupitelé.

Reklama

137 milionů korun. Tolik Praha zaplatí za projekt na nové sídlo pro pražskou záchranku. Návrh na jeho podobu vypracuje bratislavské studio Plural, které uspělo v architektonické soutěži. Nová řídící budova by měla vzniknout do sedmi let na pozemcích vedle Polikliniky Prosek.

,,Já jsem strašně ráda, že vznikne jejich nové sídlo, budova, kde bude dispečink, kde bude školící centrum, kde bude pro ně zázemí, kde budou garáže, kde budou sklady, protože teď to mají všechno někde jinde a sídlí v různých pronájmech," řekla náměstkyně pražského primátora, Alexandra Udženija (ODS).

Hlavní sídlo pražské záchranky, která letos slaví 166 let od svého vzniku, je v Korunní ulici, v budově, o kterou se dělí mimo jiné s městskou policií. Dům už ale záchranářům nestačí.

,,Již nelze dál modernizovat zdravotnické operační středisko. To je hlavní důvod, proč hledáme novou budovu. Další součástí záchranné služby jsou obslužné provozy a sklady a výcviková základna. A tyto všechny provozy přijdou do této technicko-administrativní budovy. Je důležité, že to je v lokalitě, kde je na to prostor, je tam páteřní komunikace a je tam už zvyklost zdravotnického zařízení," řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby, Petr Kolouch.

Záchranáři tak po letech budou moci opustit pronajaté prostory. Stávající výjezdová místa, která jsou rozmístěna v různých koutech metropole, se ale rušit nebudou. Praha naopak plánuje další.

,,Ten dojezd chceme mít pod 8 minut. Bez ohledu na to sídlo a centrálu ta výjezdová stanoviště rozšiřujeme i do budoucna. Teď právě se bude rozšiřovat Na Františku nové výjezdové stanoviště, aby bylo přímo v centru Prahy a rozšiřujeme ještě kolem Suchdola, protože tam vidíme, že bychom potřebovali ještě nové výjezdové stanoviště, abychom obsloužili tu část Prahy," doplnila Udženija.

Celkové náklady na vznik nového sídla záchranky vedení města zatím odhaduje na zhruba tři miliardy korun. Začít stavět by se mělo v roce 2027, hotovo by pak mohlo být v lednu 2030.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu