• Načítám...
>

Janžurová, Němec a Zajíček získali čestné občanství Prahy

  • 24. listopadu 2023,
  • 14:13,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Primátor hlavního města Prahy ve své rezidenci slavnostně předal čestná občanství a medaile za významné činy a celoživotní dílo. Čestnou občankou se stala herečka Iva Janžurová, čestným občanem herec František Němec a spisovatel Pavel Zajíček.

Reklama

Praha udělila čestná občanství a medaile za mimořádné činy a celoživotní dílo. Čestné občanství hlavního města Prahy získali herci Iva Janžurová a František Němec a spisovatel Pavel Zajíček.

"Já jsem netušila, že mě bude čekat toto ocenění, také jsem tady vzpomínala trošku, že si nejsem jistá, jestli teď v mém zatím velmi mladém věku budu schopna dostát té cti a chovat se vzorně jako čestná občanka Prahy, to mi dá hodně práce. Já jsem si slibovala, že budu trošku rošťačit v tomto jarém věku," řekla Iva Janžurová - herečka.

"Já pochopitelně sleduji celou její hereckou dráhu, velmi si jí vážím od těch jejích mladičkých let až do dnešní doby a když jsem jako nově nastoupivší primátor vybíral to, že budeme jmenovat lidi na toto ocenění a když v mé paměti blesklo jméno Iva Janžurová, tak jsem přestal přemýšlet dál," řekl Bohuslav Svoboda (ODS) - primátor hl. m. Prahy.

Za hereckou kariéru, která je spjatá především s pražskými divadly, se stal čestným občanem i František Němec. Posledním novopečeným čestným občanem hlavního města je spisovatel Pavel Zajíček, především za jeho osobní hrdinství v době normalizace a také jako ocenění v oblasti literatury, hudby a výtvarného umění. Na slavnostní událost dorazil osobně, i přes to, že už je dlouhodobě upoután na lůžko. 

"Pro Prahu to znamená to, že se snaží pojmenovat, ocenit, aby věděli, že Praha o nich ví, že Praha si jejich práce váží a také, abychom je představili ostatním občanům Prahy, aby to pro ně byl do budoucna vzor," řekl Bohuslav Svoboda (ODS) - primátor hl. m. Prahy.

Stříbrné medaile byly uděleny historikovi a archeologovi Bořivoji Nechvátalovi, ředitelce Muzea města Prahy Zuzaně Strnadové, disidentovi a bojovníkovi za svobodu Jiřímu Lukšíčkovi a lékařce Martině Špičkové. Na závěr byla předána i jedna bronzová za záchranu života přímo na palubě letadla.

"Je to krásné, protože je to sen každého záchranáře být oceněný za záchranu života. Úžasné. Hlavně je zajímavé, že si člověk opravdu uvědomí, že sundáním uniformy a zavřením sanitky ta práce nekončí," řekl Nikol Ria Doláková - záchranářka ZZS HMP.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu