• Načítám...
>

Riegrovy sady lákají na barevné sochy z ledu

  • 13. prosince 2023,
  • 16:46,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V Riegrových sadech vystavují sochy z ledu. Řezbáři z celé Evropy zpracovali něco přes než sto osmdesát tun ledu a vytvořili tak desítky ledových soch známých pohádkových postav. Pojďte s námi do tohoto mrazivého a barevného světa nahlédnout.

Reklama

Včelka Mája, sněhulák Olaf nebo Krteček. To je jen malý výčet z pohádkové výstavy ledových soch v Riegrových sadech. Mrazivý svět si tady zájemci mohou prohlédnout ve speciálním stanu, kde teplota nepřesáhne mínus devět stupňů.

"Vznikla taková pohádka Ledové království a vznikalo to z hlavy autora Adama Bakoše, který vymyslel témata a řezbáři si je mezi sebou vymysleli, nakreslili a vytvořili tato unikátní díla inspirovaná známými pohádkami," řekl Marek Zelnický - ředitel výstavy Ice Magic.

Na 300 metrech čtverečních najdete sedmdesát pohádkových postav. Umělečtí řezbáři na ně využili 180 tun ledu.

"Tou největší zajímavostí je mamut, který stojí za námi, je vysoký 4 metry a váží více než 20 tun, takže když si to představíme v Česku na fábie, tak je to jako položit 200 fábií na sebe," řekl Marek Zelnický - ředitel výstavy Ice Magic.

Na sochách pracovalo měsíc v kuse 23 uměleckých řezbářů, kteří se podíleli i na celkovém uspořádání výstavy. Každá pohádka tak v expozici má své místo. Ačkoliv...

"Během té tvorby se domýšlely věci, jednu věc si nakreslil, druhou, která tu pasuje a nakonec během výstavy jim přišlo, že toto téma celou udělají takovou mimoňskou a tak se do každé sochy ti mimoni vkradli a dělají to takové zábavnější. Například jeden mimoň přiližoval přímo pod našeho mamuta," řekl Marek Zelnický - ředitel výstavy Ice Magic.

Žlutomodré nezbedníky zkrátka ani led neudrží na jednom místě a tak je naleznete a uslyšíte i tam, kde byste je rozhodně nečekali. A navíc stejně jako všechny ostatní ledové sochy v plných barvách.

"Tímto je unikátní ta ledová výstava, že to není úplně čirý led, ale je to zbarvený led, ekologicky barvený potravinovou barvou, kde vzniklo až 15 odstínů, což je další unikát na této výstavě," řekl Marek Zelnický - ředitel výstavy Ice Magic.

Největší výstava ledových soch v Česku bude v Riegrových sadech v Praze 2 k vidění až do 14. dubna. 

"Čekáme návštěvnost až 100 tisíc návštěvníků za ty čtyři měsíce, takže jsme pro ně připravili veškeré zázemí, včetně svařáku, punče, a to i dětského punče, protože tato výstava míří hlavně na děti," řekl David Salomon - event manager, Riegrovy sady.

A především právě je doporučují organizátoři výstavy navzdory venkovnímu počasí do expozice teple obléct.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu