• Načítám...
>

V Zoo Praha se narodilo gorilí mládě

  • 5. ledna 2024,
  • 7:55,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Zoo Praha hned z kraje nového roku vyslala do světa radostnou zprávu. V pavilonu rezervace Dja se narodilo první gorilí mládě. Matkou je desetiletá gorila Duni a otcem šestadvacetiletý Kisumu. Nový přírůstek je příbuzný s první narozenou gorilu v Česku, slavnou Mojou.

Reklama

Zoo Praha slaví. V pavilonu rezervace Dja se totiž narodilo první gorilí mládě. Gorilí miminko je naprosto v pořádku a ihned tentýž den začalo sát mateřské mléko. Jeho pohlaví a jméno se zatím neví. 

"Přesně se mládě narodilo ve 21:08 2. ledna," řekl Martin Vojáček - chovatel primátů Zoo Praha.

"Bylo to poté, co se v tom pavilonu setmělo, Duni, matka toho mláděte čekala na to bezpečí noci," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

"Porod na to, že je Duni novorodička, proběhl velmi hladce, příznaky jsme začali pozorovat po osmé hodině a mládě bylo lehce po deváté hodině na světě," řekl Martin Vojáček - chovatel primátů Zoo Praha.

S novým přírůstkem pokračuje i příběh naší nejslavnější gorily Moji. Ta byla první, která se narodila v České republice. Své vnouče ale bohužel nepotká, protože v Praze nežije už přes 12 let.

"Moja se tím stala babičkou, Richard pradědečkem, Kijivu prababičkou, ale mimochodem právě Kijivu, matka té slavné Moji, babička Duni a prababička mláděte, je teď také březí, měla by asi za tři měsíce porodit své další mládě," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

Duni své miminko zatím neukazuje tak, jak by bylo potřeba k učení jeho pohlaví a tak je to zatím tajemství. 

"Pokud jde o výběr jména, tak ta představa je taková, že bychom oslovili s prosbou o návrhy děti v Kamerunu, děti, které se účastní našeho projektu Toulavý autobus, které se staly ochránci goril v rezervaci Dja, v té skutečné rezervaci a na základě jejich návrhu bychom pak nechali vybírat naši veřejnost," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

Kompletní gorilí rodinku můžete navštívit už nyní, ale bez velkých fotoaparátů. V novopečeném otci Kisumu totiž vyvolávají agresivní chování a to by mohlo ohrozit život mláděte.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu