• Načítám...
>

V pražské zoo odtajnili pohlaví gorilího mláděte

  • 18. ledna 2024,
  • 14:38,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

V Zoo Praha se po bezmála osmi letech narodilo mládě kriticky ohrožené gorily nížinné. Otcem je 26letý samec Kisumu a matkou je 10letá samice Duni. Ta je navíc dcerou slavné gorily Moji, která se v roce 2004 narodila v Zoo Praha jako vůbec první gorila v Česku. První gorilí mládě v nové rezervaci Dja se pro změnu narodilo 2. ledna tohoto roku. Až do této chvíle mohla veřejnost pouze spekulovat o tom, zda jde o samce nebo samičku. Nyní je ale po speciálním krevním testu jasné, že jde o gorilí mladou dámu. Jak zjišťování pohlaví probíhalo a jaké jméno samička dostane, to se dozvíte v reportáži.

Reklama

2. ledna obletěla Česko radostná zpráva. V rezervaci Dja v pražské zoologické zahradě se narodilo mládě kriticky ohrožené gorily nížinné. Otcem se stal 26letý samec Kisumu a matkou 10letá samice Duni, která je navíc dcerou slavné gorily Moji. Co se ale nevědělo, tak bylo pohlaví mláděte. Nyní je po speciálním krevním testu jasné, že jde o samičku.

"Kolegové odebrali zbytek toho pupečníku a placentu a právě tady z toho vzorku, který se odvezl do Brna, se to určovalo. Určení pohlaví gorilího mláděte není úplně banální věc, nejde to udělat vizuálně bez nějaké větší míry pochybností, čili proto ta potřeba mít to udělané ještě na základě chromozomu a DNA," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

Gorilí mladá dáma ještě nemá ani jeden měsíc, ale zatím se zdá, že jí nic nechybí a užívá si vcelku bezstarostný život v blízkosti maminky Duni, která už se také coby prvorodička po porodu zklidnila, dobře komunikuje s chovateli a svou dcerku už ráda ukazuje i ostatním členům své rodiny. 

"Přičemž malý Ajabu je někdy až drzý při tom, jak se zajímá o malou samičku, nicméně jako pojistka je tam Kisumu, který perfektně plní svou roli stříbrohřbetého samce opice a když Ajabu svou zvědavost přehání, tak ho zkrátka odežene," řekl Pavel Brandl - kurátor savců Zoo Praha.

Oznámení pohlaví mláděte proběhlo v nedávno postavené a otevřené rezervaci Dja, která se stala novým gorilím domovem.

"Je velmi navštěvovaná a i díky těm novým prostorům, díky tomu, že mají takovou úžasnou péči, se mohou tito ohrožení primáti množit a to je to, o co nám jde, abychom mohli i do budoucna mít tento chov zachovaný a i to bude zaručovat tato samička," řekla Jana Komrsková (Piráti) - náměstkyně primátora hl. m. Prahy,

Pohlaví už sice známe, jméno ale gorilí samička zatím nemá. 

"My jsme se rozhodli požádat o návrhy jmen děti z oblasti Dja v Kamerunu, kde provozujeme projekt Toulavý autobus, aby se děti staly ochránci goril a přírody. Těch návrhů nám přišla celá řada, všechny v tom místním dialektu a z nich jsme vybrali 10," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

O těchto návrzích pak už bude hlasovat česká veřejnost. Vyhraje jméno s největším počtem hlasů. Vše se dozvíme už 10. února opět v rezervaci Dja. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu