• Načítám...
>

Gorilí samička z pražské zoo dostala jméno Mobi

  • 10. února 2024,
  • 18:14,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Malá gorila nížinná v pražské zoo dostala jméno Mobi. Rozhodli o tom lidé v anketě. Slavnostní ceremoniál sledoval v pražské zoo rekordní dav lidí. Jméno bylo do poslední chvíle utajeno.

Reklama

Rekordní počet návštěvníků se dnes sešel v pavilonu Dja v pražské zoo. Teprve pětitýdenní gorilí holčička tady totiž dostala jméno Mobi.

"To znamená dědička nebo pokračovatelka, z čehož mám opravdu radost, protože to je jméno, které je snadno zapamatovatelné, ale také vyjadřuje ten příběh, tuhle kapitolu toho příběhu naší slavné Moji, první gorily narozené v České republice," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

O návrhy jmen požádala pražská zoo kamerunské děti, které se účastní projektu Toulavý autobus v rezervaci Dja na východě Afriky. Ze 67 návrhů vybrala zahrada deset nejlepších a významově nejzajímavějších. Finální výběr pak provedli lidé v anketě a z toho vítězného se radují i sami chovatelé.

"Já i chovatelé jsme nadšení tím jménem, protože nebude zapotřebí ho žádným způsobem přizpůsobovat. Bude se užívat zkrátka tak, jak je, je krátké, zvučné, dobře se volá a opravdu nepřipomíná jméno žádného ze členů té rodiny, takže tohle se zkrátka povedlo," řekl Pavel Brandl - šéfkurátor savců Zoo Praha.

Slavnostního odpoledne se zúčastnila i řada významných osobností. Nechyběl například primátor hlavního města nebo youtuber Karel Kovář, který gorilí slečnu také pokřtil.

"Já bych malé Mobi přál, aby se doopravdy stala tou dědičkou, jak je v jejím jméně už zakódováno, aby přebrala tu nádhernou štafetu, kterou tu nechala Moja, aby přivedla nejen sem do pražské zoo, ale i k zájmu o gorily nížinné co nejvíce lidí, ideálně těch mladých nebo malých a aby se jí dařilo ten odkaz nést hezky dál," řekl Karel Kovář - youtuber.

Mládě gorily nížinné se narodilo letos 2. ledna. Matkou je desetiletá samice Duni. Ta je dcerou slavné Moji - první gorily narozené v Česku, která byla v roce 2011 převezena do Španělska. Otcem Duni je šestadvacetiletý samec Kisumu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu