• Načítám...
>

Nové Vinohradské divadlo vyjde na téměř 3 miliardy

  • 12. února 2024,
  • 19:16,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Vinohradské divadlo se zřejmě dočká rozsáhlé rekonstrukce, která kompletně vyjde na bezmála 3 miliardy korun. Hlavní město Praha má opravu financovat ze svého rozpočtu, zároveň chce ale požádat stát o přispění v řádu několika set milionů korun. Divadlo a jeho zázemí od svého vzniku v roce 1907 neprošlo výraznější revitalizací. Nedostatky jsou znát hlavně v technické části, která pochází ještě z dob významného technika a vynálezce Františka Křižíka. Po dobu rekonstrukce bude soubor v náhradních prostorech, s opravami by se ideálně mohlo začít ještě letos.

Reklama

Vinohradské divadlo je nádherná secesní stavba z roku 1907, na které ale zub času a zejména postupné zastarávání techniky a zázemí, které se v průběhu století nedočkalo výraznějších oprav, zanechalo své stopy. Hlavní město Praha se proto rozhodlo, že divadlo nechá na své náklady kompletně zrekonstruovat. 

„Naše rada na rozdíl od předchozích rad na toto uvolní peníze. To je důležitá informace. My jsme připraveni tuto zakázku, která s DPH může dosáhnout až k 2,9 miliardám korun, zaplatit, s tím, že vyjednáváme ještě se státem, že by případně několika stovkami milionů na tuto kulturní akci přispěl, protože Vinohradské divadlo není pouze o pražské kultuře, ale samozřejmě je to divadlo, kam jezdí lidé z celé republiky,“ vysvětluje náměstek primátora hl. m. Prahy Jiří Pospíšil (TOP 09).

Hlavní město Praha je ale připraveno celou opravu zafinancovat ze svého rozpočtu i v případě, kdyby na ni stát nepřispěl. Pro milovníky kultury i samotného ředitele divadla Tomáše Töpfera je to dobrá zpráva. Ten přitom divadlo označil za „rodinné stříbro Prahy“.

„Bohužel už je zanedbané, léta neopravované a dosloužilo v něm takřka všechno. Takové divadlo jsme zdědili a já doufám, že se brzy podaří ho udělat divadlem pro 21. století, to znamená včetně divadelní techniky, která je tam například z roku 1927 ještě od Františka Křižíka. Je to sice pozoruhodné, ale už to dávno nefunguje,“ popisuje ředitel Vinohradského divadla Tomáš Töpfer.

Příprava projektu zabrala několik let, ještě jako radní hlavního města Prahy na ni před deseti lety začal pracovat i nynější pražský zastupitel Jan Volf (KDU-ČSL).

„Celý ten projekt je kompletně z pera nebo z práce pana ředitele Tomáše Töpfera a jeho odboru divadla, protože město zakázku převzalo zhruba až před rokem, kdy se díky výši zakázky, která bude dosahovat skoro 3 miliardy korun včetně DPH, rozhodlo, že přeci jenom takto velkou zakázku musí dělat specializovaný odbor, tedy Odbor investic hlavního města Prahy,“ uzavírá zastupitel hlavního města Prahy Jan Volf (KDU-ČSL).

Pokud vše schválí ještě Zastupitelstvo hlavního města Prahy a nikde se nevyskytne další zdržení, s opravami by se mohlo začít ideálně koncem tohoto roku. Během rekonstrukce bude divadlo pro veřejnost uzavřené. Soubor nyní hledá náhradní prostory. Domovskou scénu by divadlo mohlo mít dočasně v Kongresovém centru Praha, představení by mohlo odehrát i v Národním divadle nebo v Hudebním divadle Karlín. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu