• Načítám...
>

V Galerii Smečky představují koláže Lucie Scerankové

  • 22. února 2024,
  • 12:44,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Galerie Smečky je výstavní a společenský prostor v centru Prahy, který se zaměřuje na prezentaci současných výtvarníků spolu s jedinečnou sbírkou české koláže, kterou vlastní společnost Pražská plynárenská. Koncem února tady zahájili výstavu umělkyně Lucie Scerankové, která na svých fotografiích propojuje živly a lidské tělo.

Reklama

Nevšední fotografie, které zachycují něco víc, než jen obraz viděného. I tak by se dala popsat tvorba Lucie Scerankové, jejíž díla za posledních 10 let vystavuje v centru Prahy Galerie Smečky.

"Pracuji s vrstvením té reality a často jsou to nějaké přenesené významy, které tam můžeme hledat podle určitých indicií. Témata, která se objevují v mé tvorbě, jsou například nejistota, křehkost, vidění světa v kontextu nových technologií a nebo naše rezonance s přírodním světem," řekla Lucia Sceranková - umělkyně.

Výstava má vyzývat diváky k hledání obrazových indicií a vnímání pocitů, které zachycují jednotlivé fotografie. Díla mají totiž vypovídat o povaze naší současné doby. Příkladem je i tahle původně politická mapa.

"Já jsem měla záměr vytvořit mapu, která je nepoužitelná ani čitelná. Odkazuje to k rotaci naší zeměkoule, ale zároveň to pro mě představuje nějakou nejistotu, kterou můžeme cítit v osobní rovině, ale také jako společnost," řekla Lucia Sceranková - umělkyně.

Celou výstavu si můžete prohlédnout nedaleko Václavského náměstí v Galerii Smečky, kterou už 20 let podporuje společnost Pražská plynárenská.

"Pražská plynárenská skrz svůj nadační fond galerii podporuje, ten příběh, proč vlastně Pražská plynárenská Galerii Smečky, je celkem zajímavý, ale jednoduchý, protože Pražská plynárenská vlastnila unikátní sbírku koláží a hledala pro ni zázemí, čili proto si založila Galerii Smečky," řekl Petr Kovařík - člen představenstva Pražské plynárenské.

Unikátní sbírka je zaměřená především na koláže z druhé poloviny 20. století a zahrnuje díla mnoha významných jmen uměleckého světa.

"Máme tady koláže meziválečné, z těch asi nejznámějších jmen mohu zmínit Adolf Hoffmeister, Jindřich Štyrský, Toyen z toho meziválečného období a z toho poválečného období, kde těch děl máme nejvíce, máme největší sbírku koláží Jiřího Koláře například, jsou tu koláže Libora Fáry," řekl Petr Kovařík - člen představenstva Pražské plynárenské.

Sbírka Pražské plynárenské čítá více než 550 děl. Zaměřuje ale také na studenty vysokých uměleckých škol nebo současnou uměleckou scénu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu