• Načítám...
>

Praha v březnu vypíše tendr na opravu vinohradského divadla

  • 23. února 2024,
  • 11:26,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Praha vypíše začátkem března tendr na opravu Divadla na Vinohradech. Historická budova je totiž dlouhodobě ve špatném stavu, a to včetně divadelní techniky. Potřeba je modernizace, ale i rozšíření divadelních prostor.

Reklama

2,9 miliardy korun. Tolik bude stát kompletní rekonstrukce Divadla na Vinohradech, kterou odhlasovali pražští zastupitelé. Historická secesní budova byla postavena v letech 1905 až 1907 a dosud neprošla výraznější opravou. 

,,Pokud se tam půjdete podívat i do zákulisí, tak uvidíte tu původní techniku, která je opravdu ještě z doby Františka Křižíka a která už dneska komplexně nefunguje. To dneska nelze opravit, to se bude muset celé vymontovat, rozřezat a vytvořit tam úplně nové technické zázemí celého divadla," řekl Jiří Pospíšil (TOP 09) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

Součástí rekonstrukce pak bude také výstavba nového sálu, který bude v podzemí pod Římskou ulicí. Nová scéna by měla sloužit především jako zkušebna.

,,Takhle velké divadlo s tak velkým souborem nemá zkušební prostor, což výrazně komplikuje možnost divadlo užívat třeba na odpolední představení a tak dále. Rekonstrukce počítá s tím, že se v podzemí vedle divadla vytvoří nový sál přibližně pro 200 lidí," doplnil Pospíšil.

Podle ředitele divadla Tomáše Töpfera bude divadlo zcela vyklizené. Soubor by ale měl fungovat dál.

,,Kam se budeme stěhovat a kde budeme hrát, to je teď v jednání. Tak já nebudu ani jmenovat ta všechna místa, se kterými už jsem jednal, protože mým úkolem je udržet ten soubor a udržet to divadlo. Nejenom ten umělecký soubor, ale i ty technické složky, což jsou specialisté, kdybychom je ztratili, tak se nám rozpadne celé divadlo," vysvětlil ředitel Divadla na Vinohradech, Tomáš Töpfer.

Soubor by se podle Töpfera mohl na dobu rekonstrukce divadla přesunout do Kongresového centra. Praha ale pro soubor zvažuje pohodlnější řešení.

,,Hledáme ještě jiné řešení, které dneska neprozradím. My bychom mohli zajistit, aby vinohradské divadlo mělo kompletní servis, kompletní pokrytí pro všechny divadelní hry a aby mohlo i zkoušet. Děláme to i z toho důvodu, že bych nerad, aby se potom určitým kritériem stala rychlost. Podle mě hlavním kritériem má být kvalita té stavby," dodal Pospíšil.

Letos v březnu chce Praha vypsat tendr na zhotovitele rekonstrukce, ta by pak podle náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila mohla začít příští rok. Opravy by pak měly trvat zhruba tři roky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu